Nie mielona i nie rozpuszczalna. Dietetyk ujawnia, która kawa jest najzdrowsza

Dzisiaj nikt nie ma wątpliwości, że kawa jest napojem prozdrowotnym. Większość z nas zdaje sobie również sprawę z tego, że traci na wartości, gdy dodamy do niej cukier czy śmietankę instant. Jednak niewiele osób ma świadomość tego, że na walory zdrowotne kawy negatywny wpływ ma także proces palenia ziaren. Pozbawia ją znacznej mierze pewnego cennego składnika.

Kawa zielona jest źrodłem kwasu chlorogenowegoKawa zielona jest źrodłem kwasu chlorogenowego
Źródło zdjęć: © Getty Images/Instagram
Karolina Rozmus

Jest najzdrowsza. Ekspert zaleca kawę zieloną

Dr Bartek Kulczyński, dietetyk oraz technolog żywności, prowadzi na platformie YouTube kanał o zdrowym żywieniu, który śledzi niemal 700 tys. osób. Wiedzę na temat odżywiania i profilaktyki chorób dietozależnych przekazuje też za pośrednictwem mediów społecznościowych.

W jednym z nagrań ujawnia, że najzdrowszą kawą jest kawa zielona, czyli niepalone ziarna owoców kawy.

- I to właśnie ten fakt ma istotne znaczenie dla walorów zdrowotnych i smakowych kawy – mówi w nagraniu dr Kulczyński.

Zielona kawa na odchudzanie. Wystarczy jedna filiżanka przed posiłkiem

Dzięki temu, że ziarna kawy nie zostały poddane procesowi prażenia, są znacznie lepszym źródłem kwasu chlorogenowego. Należy on do grupy polifenoli o szczególnie korzystnym działaniu przeciwutleniającym oraz chemoprewencyjnym.

Kwas chlorogenowy wychwytuje wolne rodniki i ogranicza powstawanie stresu oksydacyjnego, hamuje powstawanie uszkodzeń DNA i przez to może zapobiegać przed rozwojem nowotworów.

Picie naparu z zielonych ziaren kawowca ma w rzeczywistości znacznie więcej korzyści, które potwierdziły badania:

  • stabilizuje poziom glukozy we krwi i bierze udział w zapobieganiu rozwoju cukrzycy typu 2,
  • zmniejsza stan zapalny organizmu,
  • hamuje odkładanie się tłuszczu,
  • obniża poziom ciśnienia krwi, rozszerzając naczynia krwionośne i obniżając poziom kortyzolu,
  • poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • wpływa pozytywnie na funkcje poznawcze i może hamować rozwój chorób neurodegeneracyjnych.

Dr Kulczyński mówi, że w kawie zielonej zawartość kwasu chlorogenowego może być nawet sześciokrotnie wyższa niż w ziarnach poddanych procesowi palenia.

Jak pić kawę zieloną? Dietetyk zdradza przepis

Przygotowanie kawy z zielonych ziaren jest bardziej pracochłonne. Nie należy wrzucać jej bezpośrednio do młynka do kawy czy ekspresu. Przedtem należy rozdrobnić ją w moździerzu i dopiero taką masę można umieścić w młynku do mielenia kawy.

To najzdrowszy rodzaj kawy
To najzdrowszy rodzaj kawy © Pixabay

Dietetyk tłumaczy, że do przygotowania filiżanki o pojemności 250 ml potrzebne są dwie do trzech łyżeczek ziaren zielonej kawy. Po zmieleniu należy zalać je gorącą wodą w temperaturze ok. 85 stopni Celsjusza, a następnie zaparzać przez pięć minut.

Kawę zieloną można oczywiście kupić w formie zmielonej, wówczas jednak zawartość cennych polifenoli może być niższa z uwagi na proces utleniania się związków roślinnych. W tej postaci kawa będzie też mniej aromatyczna.

Choć bezsprzecznie zielona kawa jest najzdrowsza, to należy pamiętać, że wciąż jest źródłem kofeiny, co oznacza, że nie należy przesadzać z jej spożyciem.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka