Przetworzone jedzenie może prowadzić do nieswoistego zapalenia jelit

Naukowcy ostrzegają, że jedzenie, które jest przetworzone w bardzo wysokim stopniu, może przyczyniać się do nieswoistego zapalenia jelit. Do tej pory negatywne działanie przypisywano grupom produktów, ale według najnowszych badań większe znaczenie ma stopień obróbki, jakiej poddaje się żywność. Czego w takim razie powinniśmy unikać i jak powinno wyglądać nasza dieta zdrowa nie tylko dla jelit?

Wysokoprzetworzone jedzenie sprzyja zapaleniu jelitWysokoprzetworzone jedzenie sprzyja zapaleniu jelit
Źródło zdjęć: © getty

Zwiększone ryzyko zapalenia jelit

Najważniejszym odkryciem badania Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) opublikowanego w czasopiśmie "The BMJ" jest fakt, że wysokoprzetworzone jedzenie sprzyja rozwojowi nieswoistego zapalenia jelit (IBD). Schorzenie objawia się ciągłą biegunką, bólem brzucha, krwawieniem z jelit, utratą wagi i zmęczeniem.

Badanie wykazało również, że ryzyko wykształcenia tego schorzenia wzrasta aż o 82 proc. przy spożyciu pięciu lub więcej takich posiłków dziennie. W przypadku jednej do czterech wysoko przetworzonych potraw dziennie jest to 67 proc. Dane obejmowały chorobę Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Jedzenie związane z problemami z trawieniem to słodkie napoje, przetworzone słodycze, słone przekąski oraz przetworzone mięso. Natomiast żywność, która nie wykazała związku ze stanami zapalnymi w jelitach to białe i czerwone mięso, nabiał, skrobia, owoce, warzywa i rośliny strączkowe. W związku z tym badacze twierdzą, że na stan naszych jelit nie tyle wpływa rodzaj spożywanych produktów, a to, jak bardzo są one obrabiane.

Co siedzi w makaronie instant?

Pomimo ograniczeń metodologicznych badania i potrzeby dalszej analizy, eksperci żywienia potwierdzają, że nie jest to pierwszy raz, gdy wysoko przetworzone jedzenie łączone jest z problemami jelit.

"Widzieliśmy podobne wyniki w ciągu ostatnich 18 miesięcy. Wysokoprzetworzona żywność pozbawiona jest substancji odżywczych, pełno w niej dodatków i oddziałuje na umysł w taki sposób, by było nam trudno kontrolować porcje. To powód, dla którego ciężko nam odstawić paczkę chipsów, ale z brokułami już nie mamy takiego problemu" – komentuje specjalistka ds. żywienia Kristin Kirkpatrick.

Poprzednie badania wskazują także, że dieta pełna przetworzonych produktów oznacza przyjmowanie większej ilości kalorii w porównaniu ze spożyciem jedzenia poddanego mniejszej obróbce. Taki styl żywienia może prowadzić również do chorób serca, wysokiego ciśnienia, cukrzycy i przedwczesnej śmierci.

Zdrowa dieta, zdrowe życie

W celu wypracowania zdrowych nawyków żywieniowych warto wiedzieć jakiego rodzaju stopień przetworzenia ma nasze jedzenie. The Academy of Nutrition and Dietetics wyróżnia ich pięć i oczywiście im bardziej produkt został przetworzony, tym bardziej powinniśmy go unikać:

• jedzenie przetworzone minimalnie, np. szpinak w opakowaniu, pokrojone warzywa, prażone orzechy,

• jedzenie przetworzone z zachowaniem właściwości odżywczych i świeżości np. mrożone owoce i warzywa, ryba w puszce,

• jedzenie z dodatkowymi składnikami np. słodzikami, przyprawami, olejami, barwnikami i konserwantami np. sosy do sałatek, jogurty, miksy do ciast,

• jedzenie przetworzone w dużym stopniu np. krakersy, granola,

• ultraprzetworzone jedzenie, czyli gotowe posiłki tj. mrożona pizza i dania do mikrofali.

Specjalistka od spraw żywienia ostrzega, by zachować cierpliwość przy ograniczaniu wysoko przetworzonych produktów.

Doradza także, aby:

• wybierać produkty z jak najmniejszą liczbą składników,

• znaleźć swój ulubiony gotowy produkt i spróbować odtworzyć go w domu nie stosując dodatków i konserwantów,

ograniczyć spożycie gotowych posiłków do jednego tygodniowo,

zaprzyjaźnić się z gotowaniem i zamawiać mniej jedzenia w firmach cateringowych.

Jeśli chcecie więc ograniczyć ryzyko zapalenia jelit lub już borykacie się z tym problemem, nie ma innego wyjścia: żeby było smacznie i zdrowo trzeba niestety zakasać rękawy i przygotowywać posiłki w domu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka