Nie można ponownie użyć oleju. Eksperci ostrzegają przed niebezpiecznymi związkami
Naukowcy z Columbia University nie mają wątpliwości:
"Chociaż ponowne stosowanie oleju jest dość powszechną praktyką, może powodować poważne zagrożenia dla zdrowia. Najczęstszym niebezpieczeństwem podczas recyklingu oleju kuchennego jest zjełczenie lub zepsucie" – wydali opinię.
Jedzenie usmażone w oleju, który był kilka razy podgrzewany, smakuje inaczej i negatywnie wpływa na zdrowie.
"Oprócz dziwnych smaków i zapachów zjełczały olej może zawierać rakotwórcze wolne rodniki, które są wchłaniane do smażonego jedzenia" – przekonują naukowcy.
Nie jest to koniec złych wiadomości.
Zobacz także: Czy olej palmowy powoduje raka?
Zepsuty olej
Im dłużej olej jest podgrzewany i wystawiony na działanie światła oraz tlenu, tym gorzej.
Co wpływa na ten proces jełczenia?
Temperatura – im wyższa temperatura smażenia, tym szybciej olej traci swoje właściwości. Jeśli zacznie dymić – nie wolno go pod żadnym pozorem użyć. Poczekaj aż ostygnie i wylej go.
Resztki – im więcej w oleju np. przypraw, masła, resztek jedzenia i soli ze smażonych potraw, tym szybciej olej się psuje. Co ważne – sól obniża właściwości grzewcze oleju.
Inne tłuszcze – im więcej różnorodnych typów tłuszczu w oleju, tym szybciej przebiega proces jełczenia.
Zużycie – za każdym razem, gdy smażysz na tym samym oleju, jego jakość spada.
Konsekwencje smażenia na tym samym oleju
Potrawy smażone na zjełczałym oleju mogą powodować wzrost złego cholesterolu, zwiększają ryzyko raka i miażdżycy.
Do innych potencjalnych zagrożeń zdrowotnych związanych z ponownym użyciem oleju należą również choroby serca, zakwaszenie oraz choroba Alzheimera i Parkinsona.
Najlepiej za każdym razem, gdy gotujesz, używać świeżego oleju, ponieważ jest to najzdrowsza opcja.
O ile jesteśmy w stanie pilnować tego w domu, w restauracjach nie jest to możliwe.
Zobacz także: Jak uniknąć miażdżycy
Jak wybrać olej do smażenia głębokiego?
Oleje do smażenia głębokiego muszą odznaczać się wysoką stabilnością termiczną.
Szczególnie polecanym wyborem są więc jednonienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak rafinowana oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, który dodatkowo charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia.
Jak przechowywać olej?
Aby olej nie stracił swoich walorów smakowych i zdrowotnych, musi być prawidłowo przechowywany.
Pamiętaj, żeby:
- kupić dobry olej w szklanej, ciemnej butelce i nie przelewać go do innego naczynia,
- trzymać olej zamknięty w miejscu, w którym utrzymuje się stała temperatura (z dala od piekarnika i kaloryfera),
- jeśli olej nie jest narażony na oddziaływanie promieni słonecznych i stoi w miejscu chłodnym, dłużej zachowa świeżość.
Żeby uchronić składniki zawarte w oleju przed utlenieniem, pamiętaj o dokładnym zamknięciu butelki.
Zobacz także: Najbardziej i najmniej uzależniające produkty spożywcze
Olej w lodówce?
Oleje powinny być przechowywane w chłodnych miejscach ze stabilna temperaturą.
Olej rzepakowy należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Oleje tłoczone na zimno (np. oliwa z oliwek) warto przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura sprawia, że z oliwy wytrąca się osad, co obniża jej walory odżywcze.
Wyjątkiem jest olej lniany, który powinno się trzymać właśnie w lodówce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl