Nie tylko truskawki i maliny. Lista najzdrowszych owoców jagodowych zaskakuje
Owoce jagodowe, takie jak maliny, borówki czy truskawki, zaliczane są do najzdrowszych spośród wszystkich. Jednak nie każdy wie, że na liście tej grupy owoców znajdują się także inne superfood. Zestawienie może zaskakiwać.
1. Dlaczego owoce jagodowe są tak zdrowe?
Trudno wymienić wszystkie zalety owoców jagodowych. Truskawki, maliny, jagody, jeżyny czy porzeczki są wyjątkowo smaczne, a przy tym mają najniższą zawartość cukru spośród owoców. Z uwagi na niewielką liczbę kalorii mogą być spożywane przez osoby na diecie, nie muszą się ich obawiać diabetycy.
Co więcej, jedno z badań w "Food&Function" wykazało, że osoby insulinoopornością i stanem przedcukrzycowym, spożywając maliny po posiłku, mają niższy poziom glukozy. Zawierają potężne ilości błonnika, który zapobiega odkładaniu się cholesterolu w tętnicach i spowalnia uwalnianie glukozy do krwi.
Poza tym owoce jagodowe to źródło minerałów i witamin, a także roślinnych substancji o prozdrowotnym działaniu – w tym antocyjanów. Jedno z badań wykazało, że jedzenie truskawek może zmniejszać markery stanu zapalnego organizmu, w tym poziom białka c-reaktywnego (CRP), a także obniżać ryzyko choroby Alzheimera.
Znajdziemy w nich również inny potężny związek z grupy polifenoli. To kwas elagowy, który według badań ma duży potencjał antynowotworowy.
2. Niezwykłe owoce jagodowe
Poza sezonem letnim albo gdy znudzi się nam jedzenie malin i truskawek możemy sięgnąć po inne, niezwykle zdrowe owoce jagodowe.
2.1. Jagody acai
Jagody acai to małe, ciemnofioletowe, jednopestkowe jagody, które przywodzą na myśl borówki. Rosną na terenie Amazonii, a żeby były jadalne, wymagają namoczenia i roztarcia na ciemnofioletową pastę. Świeże jagody są bardzo nietrwałe i przez to niedostępne poza miejscem ich uprawy, ale można kupić je w postaci suszonej.
Uznawane są za superfood, pełne błonnika pokarmowego, wapnia i żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego i linolowego. Acai zawierają również flawonoidy i antocyjany. Te małe jagody uchodzą za owoce z największym spośród wszystkich jagód potencjałem antyoksydacyjnym.
2.2. Awokado
Dla niektórych zaskoczeniem może być fakt, że awokado jest nie warzywem, ale owocem, większość jednak będzie w szoku, że należy do jagód. Choć uważany jest za pestkowca, to w rzeczywistości to jednonasienna jagoda podobnie, jak daktyle.
Awokado to przede wszystkim źródło cennych tłuszczów nienasyconych, ale zawiera również glutation, który wspiera pracę wątroby i jest niezbędny do funkcjonowania układu nerwowego.
2.3. Jagody goji
Pochodzą z Azji, gdzie traktuje się je jak lekarstwo, szczególnie pomocne w chorobach nerek, wątroby i oczu. Te małe, podłużne jagody to źródło miedzi, selenu, żelaza oraz witaminy C, a przede wszystkim imponujące źródło witaminy A.
Badania wskazują, że jagody goji mogą pomagać w regulowaniu poziomu cukru, cholesterolu i trójglicerydów, wspierają odporność i wzmacniają stawy. Mogą też stanowić element profilaktyki antynowotworowej.
2.4. Aronia
Aronia to nieco zapomniany owoc. A szkoda, bo owoce krzewu pochodzącego z Ameryki Północnej to źródło przeciwutleniaczy, szczególnie antocyjanów, którym zawdzięcza głęboki kolor. Zawiera również flawonoidy – to kwercetyna i rutyna, katechiny i leukocyjany. Wraz z witaminami C i E sprawiają, że aronia jest prawdziwym koktajlem na odporność i bronią przeciw wolnym rodnikom.
Sok z aronii obniża ciśnienie krwi, a także pozytywnie wpływa na śródbłonek naczyń i naczynia włosowate oka.
2.5. Maliny moroszki
Malina moroszka ma działanie wzmacniające, przeciwnowotworowe, przeciwgorączkowe. W Skandynawii, skąd pochodzi, nazywana jest "złotem Północy", a w Finlandii do dziś uważa się ją za skarb narodowy. Jest skuteczna w leczeniu przeziębień, wspiera proces rekonwalescencji także po chorobie nowotworowej.
Jest źródłem m.in. diosgeniny, która znajduje zastosowanie w leczeniu chorób reumatoidalnych.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl