Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Nie uwierzysz, co może wpływać na twoje wybory żywieniowe

Avatar placeholder
24.11.2018 16:42
Nie uwierzysz, co może wpływać na twoje wybory żywieniowe
Nie uwierzysz, co może wpływać na twoje wybory żywieniowe (Zdjęcie kobiety / Shutterstock)

Czekolada? A może soczyste jabłko? Co wpływa na naszą decyzję? Czym się kierujemy? Potrzebą doładowania cukru czy może pragnieniem bycia zdrowym? Okazuje się, że w takich sytuacjach decydująca może być pamięć. Do wyboru jednej z opcji mogą przyczynić się skojarzenia, jakie niesie ze sobą dany smakołyk, nawet jeśli obiektywnie drugi z nich wydaje się bardziej atrakcyjny.

spis treści
Jedzenie, które poprawia pracę mózgu
Jedzenie, które poprawia pracę mózgu [11 zdjęć]

Odżywianie wpływa zarówno na zdrowie umysłowe, jak i fizyczne. Mózg potrzebuje składników odżywczych,

zobacz galerię

1. Zaskakująca pamięć

Eksperyment specjalistów ze Szwajcarii po raz kolejny udowodnił, jak wielka jest siła naszej pamięci
Eksperyment specjalistów ze Szwajcarii po raz kolejny udowodnił, jak wielka jest siła naszej pamięci

Jak dowodzą badania przeprowadzone przez szwajcarskich naukowców, wpływ wspomnień na wybór żywności jest uwarunkowany wzajemnym oddziaływaniem dwóch obszarów mózgu: hipokampu, czyli struktury odpowiedzialnej za procesy pamięciowe oraz kory przedczołowej, która odpowiada m.in za planowanie działań i rozważanie ich konsekwencji. Zdaniem naukowców wiele decyzji podejmowanych w ciągu dnia pozostaje w ścisłym związku z informacjami zakodowanymi w naszej pamięci. Do tej pory wyjaśnienie tego procesu wydawało się niewystarczające, dlatego podjęto badania, których celem było rozwikłanie zagadki tej niezwykłej zależności.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Apetyczne badanie

Uczeni przeprowadzili test, w którym udział wzięło 60 młodych osób. Na monitorze komputera zostało im zaprezentowanych 48 różnego typu przekąsek, przy czym każda z nich zajmowała na ekranie określone miejsce. Zadaniem ankietowanych było ocenienie ich zgodnie ze swoimi preferencjami. Następnie, uczestnicy zostali poddani badaniu funkcjonalnego rezonansu magnetycznego, podczas którego zostali podzieleni na 2 grupy. Członkowie jednej z nich musieli wybierać jedną z dwóch przekąsek pokazywanych bezpośrednio na ekranie, członkowie drugiej natomiast widzieli jedynie położenie smakołyków i przed dokonaniem wyboru musieli przypomnieć sobie, co znajdowało się na danym miejscu.

Okazało się, że respondenci z drugiej grupy byli bardziej skłonni wybierać przekąski, których lokalizację zapamiętali i to niezależnie od wcześniejszych preferencji, podczas gdy wybór jedzenia uczestników pierwszej z wymienionych grup zasadniczo nie uległ zmianie.

Dzięki wynikom rezonansu uczeni mogli ocenić aktywność mózgu uczestników, których decyzje oparte były na działaniu pamięci. To pozwoliło im stworzyć matematyczny model obrazujący zależność pomiędzy pamięcią a procesem decyzyjnym. Jak twierdzą sami naukowcy ustalenia te budują pomost pomiędzy dwiema olbrzymimi gałęziami psychologii zajmującymi się tymi procesami.

Najróżniejsze testy dotyczące zagadnień tego typu nadal trwają. W 2013 roku zostało opublikowane z kolei badanie, z którego wynika, że na decyzję o wyborze danego posiłku wpływa także to, co jedzą inni. Ta sfera naszej psychiki w dalszym ciągu pozostaje nurtującą ekspertów zagadką. Kto wie, co jeszcze skrywa się w jej zakamarkach.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze