- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Nie wyrzucaj skórki pomarańczowej. Poznaj jej właściwości
Skórka pomarańczy zawiera ponad 60 rodzajów flawonoidów i 170 różnych składników odżywczych. Jest bogata w pektyny, witaminy, minerały i błonnik. Oto kilka jej właściwości zdrowotnych, które mogą sprawić, że następnym razem zastanowisz się dwa razy przed wyrzuceniem jej do kosza.
Zastanawiasz się, jak stosować skórkę w kuchni? Najlepiej smakuje kandyzowana, smażona w cukrze, dodawana do deserów, kawy i herbaty. Możesz również ścierać ją na małej tarce i posypywać nią wytrawne potrawy oraz różnego rodzaju mięsa – podkreśli ich smak i nada wyszukanego aromatu.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Jeden składnik, który sprawia, że świąteczny kompot zmienia się w kaloryczną bombę
Łagodzi problemy z oddychaniem
Skórka pomarańczy pomaga w zaburzeniach oddychania i jest uważana za skuteczną pomoc w leczeniu astmy. Stymuluje oczyszczanie płuc, odgrywając istotną rolę w rozbijaniu i wydalaniu flegmy. Zawiera również dużo histaminy i przeciwutleniaczy, które pomagają w łagodzeniu różnych problemów z układem oddechowym, takich jak zapalenie oskrzeli, przeziębienie, grypa i rak płuc.
Pomaga w utracie wagi
Doskonale wspiera również proces odchudzania, ponieważ zawiera duże ilości błonnika i jest niskokaloryczna. Jest źródłem substancji balastowej, pomaga więc w obniżeniu ogólnego spożycia kalorii, a tym samym wspomaga proces utraty masy ciała. Walczy z otyłością przez hamowanie tworzenia się tkanki tłuszczowej.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO.
Zapobiega zaburzeniom trawienia
Skórka pomarańczy jest bogatym źródłem polisacharydów nierozpuszczalnych, takich jak pektyny, garbniki i hemicelulozy. Związki te zapobiegają zaparciom, zwiększając masę żywności i skracając czas przebywania pożywienia w jelitach. Skórka odgrywa również ważną rolę w zmniejszaniu kwasowości i zapobiega wymiotom oraz zgadze.
Redakcja poleca: Dlaczego warto uprawiać seks? Lista korzyści nie ma końca
Poprawia stan jamy ustnej
Chcesz pozbyć się nieświeżego oddechu? Zamiast gumy do żucia lub odświeżacza do ust sięgnij po naturalny środek: żuj skórkę pomarańczy. Jest to także skuteczny i tani środek do wybielania przebarwionych zębów i zapobiegania ich nadwrażliwości. W tym celu możesz wgryźć się we wnętrze skórki lub poszatkowaną nałożyć na kilka chwil na zęby.
Sprawdź koniecznie: Może działać jak penicylina, ale tylko pod jednym warunkiem
Działa jak naturalny wybielacz skóry
Witamina C, występująca w skórce pomarańczy, działa jak skuteczny i bezpieczny peeling. Ekstrakt ze skórki zmieszany ze zsiadłym lub świeżym mlekiem może rozjaśnić ciemne przebarwienia i plamy na skórze. Można również pocierać skórkę bezpośrednio o skórę.
Redakcja poleca: Śledzie a’la matias to chwyt marketingowy. Nie daj się nabrać