Trwa ładowanie...

Niebezpieczna fasola tonka. Zagraża życiu (WIDEO)

 Magdalena Bury
09.07.2019 08:29

Tonka to jedna z odmian fasoli. Ma charakterystyczny i bardzo intensywny smak.

Spożywana w nadmiarze może jednak być zagrożeniem dla naszego życia. Sprawdź, jakie dawki są dozwolone. Niebezpieczna fasola tonka to jedna z odmian fasoli, która ma charakterystyczny i bardzo intensywny smak.

Jest popularnym dodatkiem do deserów podawanych w wykwintnych restauracjach. Smakuje z kokosem, syropem klonowym czy karmelem. Nigdy nie jadłeś tonki?

Jej zapach na pewno kojarzysz. Dodawana jest do wielu popularnych na całym świecie perfum. W dużym stężeniu jest jednak niebezpieczna dla organizmu. Nigdy nie jadłeś tonki?

Jej zapach na pewno kojarzysz. Dodawana jest do wielu popularnych na całym świecie perfum. W dużym stężeniu jest jednak niebezpieczna dla organizmu.

W jej składzie znajdziemy szkodliwą kumarynę. Właśnie dlatego w USA sprzedaż tonki jest zabroniona. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uznała ją za niebezpieczną dla organizmu.

Substancja ta jest szkodliwa dla wątroby. Wywołuje marskość, a nawet raka tego narządu. Naukowcy podają, że u niektórych osób tonka doprowadziła do śmierci.

Badania wykazały, że spożywali je w dużych ilościach. Bezpieczna dawka kumaryny to 0,1 mg na każdy kilogram ciała.

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?
Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść? [7 zdjęć]

Czynnikami rozróżniającymi gatunki fasoli są: kolor ziaren oraz ich rozmiar. Wedle kryterium barwy nasion

zobacz galerię

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze