Niebezpieczna fasola tonka. Zagraża życiu (WIDEO)
Tonka to jedna z odmian fasoli. Ma charakterystyczny i bardzo intensywny smak.
Spożywana w nadmiarze może jednak być zagrożeniem dla naszego życia. Sprawdź, jakie dawki są dozwolone. Niebezpieczna fasola tonka to jedna z odmian fasoli, która ma charakterystyczny i bardzo intensywny smak.
Jest popularnym dodatkiem do deserów podawanych w wykwintnych restauracjach. Smakuje z kokosem, syropem klonowym czy karmelem. Nigdy nie jadłeś tonki?
Jej zapach na pewno kojarzysz. Dodawana jest do wielu popularnych na całym świecie perfum. W dużym stężeniu jest jednak niebezpieczna dla organizmu. Nigdy nie jadłeś tonki?
Jej zapach na pewno kojarzysz. Dodawana jest do wielu popularnych na całym świecie perfum. W dużym stężeniu jest jednak niebezpieczna dla organizmu.
W jej składzie znajdziemy szkodliwą kumarynę. Właśnie dlatego w USA sprzedaż tonki jest zabroniona. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uznała ją za niebezpieczną dla organizmu.
Substancja ta jest szkodliwa dla wątroby. Wywołuje marskość, a nawet raka tego narządu. Naukowcy podają, że u niektórych osób tonka doprowadziła do śmierci.
Badania wykazały, że spożywali je w dużych ilościach. Bezpieczna dawka kumaryny to 0,1 mg na każdy kilogram ciała.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.