Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?
Czynnikami rozróżniającymi gatunki fasoli są: kolor ziaren oraz ich rozmiar. Wedle kryterium barwy nasion można wyróżnić: fasolę beżową, różową, zieloną i czarną.
Przykładem białej fasoli jest ,"jaś" i "boston". W krajach azjatyckich popularne są takie gatunki fasoli jak adzuki i mung. W Polsce do najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego warzywa zalicza się: fasolkę po bretońsku, zupę fasolową oraz wegetariański pasztet.
Właściwości fasoli
Fasola jest bogata w białko roślinne oraz witaminy A i E. Stanowi źródło [błonnika](http://fitness.wp.pl/19476,wlasciwosci-blonnika ?utm_source=abczdrowie&utm_medium=article-links&utm_campaign=traffic-redirection) pokarmowego, natomiast nie zawiera sodu.
Preparaty wykorzystujące zdrowotne właściwości fasoli działają moczopędnie, a tym samym wspomagają układ moczowy i chronią przed infekcjami. Stosuje się je również pomocniczo w leczeniu cukrzycy. Jeśli jednak wybierasz naturalną fasolę, zamiast tej ukrytej po postacią suplementów diety, pamiętaj że każdy z rodzajów warzywa pomaga zwalczyć inne schorzenia i przypadłości.
Właściwości zdrowotne białej fasoli
Białe ziarna fasoli to bogactwo witamin i składników mineralnych. Fasola ,"jaś" zawiera bowiem witaminę A i PP, a także witaminy z grupy B. Spożywając potrawy, których składnikiem jest biała fasola, dostarczamy organizmowi takich minerałów jak m.in. magnez, potas, wapń i żelazo.
Ten rodzaj warzywa neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie człowieka. Ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organów wewnętrznych, takich jak płuca i wątroba.
Właściwości zdrowotne fasoli adzuki
Ze względu na to, że fasola adzuki zmniejsza obrzęki, stosuje się ją u osób walczących z nadmiarem wody w organizmie. Wówczas z ziaren fasoli, wody i miodu przygotowuje się pastę, którą po okryciu bawełnianą szmatką pozostawia się miejscowo na kilka godzin.
Wywar z ziaren fasoli stosuje się w leczeniu chorób nerek. Warzywo powinno być spożywane przez kobiety dotknięte cellulitem wodnym, którego przyczyną jest nadmierne gromadzenie się wody w tkankach organizmu.
Właściwości lecznicze czerwonej fasoli
Czerwona fasola przede wszystkim stanowi źródło witaminy B1 o właściwościach antydepresyjnych. Ponadto ze względu na udowodnioną zawartość cynku powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego mężczyzny. Dlaczego?
Wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty. Czerwona fasola zawiera mnóstwo błonnika, który pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Właściwości prozdrowotne fasoli czarnej
Spożywanie czarnej fasoli rekomenduje się osobom z dolegliwościami ze strony układu kostnego. Stosuje się ją w walce z bólem kręgosłupa i kolan.
Ponadto fasola o ciemnym zabarwieniu poprawia funkcje rozrodcze. Co więcej, bywa wykorzystywana w terapii schorzeń krtani. Warto po nią sięgnąć, gdy zmagamy się z uporczywą chrypką.
Właściwości lecznicze fasoli mung
Fasola mung usprawnia proces eliminowania z organizmu szkodliwych substancji. Jeśli twój organizm potrzebuje detoksykacji upewnij się, że ten rodzaj fasoli znajduje się w twoim menu.
Fasola mung ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Stosuje się ją w procesie leczenia zatruć pokarmowych. Co istotne, jest cenionym elementem terapii osób zmagających się z wysokim ciśnieniem i chorobą wrzodową.