Niebezpieczne mleko
Moda na spożywanie beztłuszczowych produktów trwa w najlepsze. W menu Polaków królują produkty „light”, „slim” czy „zero procent”, które mają być najlepszą receptą na zdrowie i szczupłą sylwetkę. Nie wszyscy dietetycy podzielają ten entuzjazm. W ostatnim czasie pod lupę wzięto beztłuszczowe mleko, tak chętnie dodawane do kawy czy porannych płatków. Wyniki badań są zaskakujące.
Mleko i jego przetwory o niskiej zawartości tłuszczu wbrew powszechnej opinii tylko pozornie stanowią lepszą alternatywę dla tradycyjnych produktów tego typu. Harwardzki naukowiec David Ludwig ostrzega, że swoje walory smakowe, tak często doceniane przez zwolenników „odchudzonej” diety, najczęściej zawdzięczają one sporej ilości szkodliwego cukru. Nadmierne spożywanie węglowodanów wiąże się zaś z ryzykiem licznych chorób – przyrost masy ciała i cukrzyca to tylko niektóre z nich.
Wszechobecna nagonka na tłuszcze, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego, sprawia, że w pułapkę wpaść jednak niezwykle łatwo. Nawet amerykański departament rolnictwa postuluje o zastąpienie słodzonych napojów odtłuszczonym mlekiem. Uczony kwestionuje jednak to zalecenie. Jego zdaniem organizacja występuje w ten sposób przeciwko własnym założeniom.
Jak zaznacza, picie mleka beztłuszczowego stanowi ogromne zagrożenie przede wszystkim dla zdrowia dzieci, zwłaszcza tych, którym często podawane jest ono w wersji czekoladowej. Najczęściej jest bowiem znacznie słodsze niż zwykłe, jednak wielu rodziców nadal traktuje je jako podstawowe źródło wapnia. Nie zdają sobie sprawy z tego, że więcej niż w nabiale, znajduje się go choćby w kapuście. Świetnym źródłem tego pierwiastka są ponadto sardynki, orzechy, fasola czy warzywa liściaste.
Ludwig podkreśla, że spożywanie produktów pełnotłustych ma wiele zalet. Substancje zawarte w tych wytwarzanych z mleka pochodzącego od karmionych trawą zwierząt wspierają pracę serca, usprawniają wchłanianie witamin, pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, np. wspomnianej cukrzycy, a także pozytywnie wpływają na proces odchudzania. Natomiast związki obecne w składzie artykułów przetworzonych negatywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, zaburzając zachodzące w nim procesy.