5 z 6Fufu - maniok
Fufu, czyli maniok jest najpopularniejszą potrawą w Nigerii, w różnych rejonach świata zwany jest również cassavą czy yucą.
Jest bogaty w węglowodany i bardzo pożywny. Najczęściej jego bulwy są suszone i przerabiane na mąkę lub granulki, czyli tapiokę.
Jednak poza celami spożywczymi, z manioku wyrabia się np. kauczuk.
Niestety, maniok zawiera duże ilości trującego cyjanku. W jednym kilogramie świeżych korzeni manioku znajduje się (w zależności od jego odmiany) od 20 do 100 mg cyjanku.
Śmiertelna dawka dla człowieka to 50 mg. Dlatego zarówno jego liście, jak i bulwy nie mogą być spożywane na surowo i bez odpowiedniego przygotowania.
W celu usunięcia z nich szkodliwych substancji obraną roślinę namacza się w wodzie przez ok. dobę.
Zobacz także: Nastolatka zgłosiła się do lekarza z bólem brzucha. To skutek picia bubble tea
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl