Niebezpieczny dla serca. Znajdziesz nawet w zdrowej żywności

Cukier to jeden ze składników, który spożywany w nadmiernej ilości przyspiesza rozwój chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się, że nie tylko słodycze dostępne w sklepach nie są zbyt korzystne dla zdrowia. Na jakie produkty zwrócić szczególną uwagę?

Cukier niebezpieczny dla serca. Jest też składnikiem zdrowej żywnościCukier niebezpieczny dla serca. Jest też składnikiem zdrowej żywności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Czym są wolne cukry?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wolne cukry to substancje słodzące dodawane do napojów i żywności przez kucharza czy producenta, a także te, które występują naturalnie w syropach, sokach, koncentratach owocowych i miodzie.

Są to zatem cukry powstające samoistnie lub dodawane na etapie produkcji czy bezpośrednio przed spożyciem. WHO informuje, że cukier powinien stanowić maksymalnie 10 procent ogólnego zapotrzebowania energetycznego. Oznacza to, że osoba dorosła, która potrzebuje 2000 kcal dziennie - może spożyć maksymalnie 10 łyżeczek cukru (jedna łyżeczka cukru to 20 kcal).

Wpływ cukru na zdrowie

O negatywnym wpływie cukru na stan zdrowia wiadomo od dawna. Wciąż jednak powstają nowe badania, które wskazują na kolejne zagrożenia wynikające z nadmiernego spożycia substancji słodzących.

Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego doszli do wniosku, że każde 5 procent energii całkowitej z wolnych cukrów sprawia, że aż o 7 procent wzrasta ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dane te potwierdziły badania na grupie prawie 111 tysięcy osób.

Przedmiotem badań jest także związek między jakością węglowodanów w diecie a chorobami układu krążenia. Naukowcy przeanalizowali dane dostępne w UK Biobank.

Dr Rebecca Kelly wraz ze swoim zespołem badawczym obserwowała pacjentów przez ponad 9 lat. Wnioski były interesujące, bo stwierdzono, że ryzyko chorób serca było wprost proporcjonalne do ilości spożywanych wolnych cukrów.

Nadmiar substancji słodzących może stanowić zagrożenie dla życia, ponieważ grozi zawałem serca. Specjaliści podkreślają, że należy ograniczać spożycie wolnych cukrów do mniej niż 5 procent dziennego spożycia energii.

W związku z tym być może już wkrótce wytyczne WHO zostaną zaktualizowane.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka