Niedobór witamin D i E zwiększa ryzyko demencji

Niedobór witamin to nic dobrego dla organizmu - z braku witamin włosy stają się mniej puszyste, skóra szybciej się wysusza, a żołądek nie działa tak, jak powinien. Czy zwykły niedobór witamin może doprowadzić do poważniejszych schorzeń? Najnowsze badania mówią, że tak.

Niedobór witamin D i E zwiększa ryzyko demencjiNiedobór witamin D i E zwiększa ryzyko demencji

Jedno z badań opublikowanych w periodyku "_Archives of Internal Medicin__e_" dotyczyło wpływu witaminy D na sprawność umysłową u ludzi starszych. W drugim badaniu, opublikowanym w miesięczniku Archives of Neurology udowodniono, że przeciwutleniacze (w tym witamina E) spożywane w diecie zmniejszają ryzyko, że u danej osoby wystąpi demencja.

Witamina D a demencja

Witamina D nazywana jest "słoneczną" witaminą, gdyż nasze organizmy produkują ją pod wpływem słońca. Ostatnio stała się bardzo modna, gdyż odkryto, że jej niedobór wiąże się z całą grupą schorzeń:

  • chorobami serca,
  • niektórymi nowotworami,
  • osteoporozą,
  • cukrzycą,
  • schizofrenią,
  • niektórymi chorobami autoimmunologicznymi.

W pierwszym, trwającym sześć lat, badaniu wzięło udział 858 osób w wieku 65 lat i starszych. Odkryto, że osoby z poziomem witaminy D we krwi niższym niż 25 nanomole na litr były w 60 proc. bardziej narażone na obniżenie zdolności kognitywnych niż osoby mające we krwi odpowiednią ilość tej witaminy. Wśród zdolności kognitywnych przebadano takie umiejętności jak:

  • planowanie,
  • organizowanie,
  • ustalanie ważności.

Naukowcy na razie są ostrożni w interpretacji swoich wyników. Dr David J. Llewellyn, jeden z badaczy przyznał, że jeszcze nie wiadomo jaka jest optymalna dawka witaminy D potrzebna do ochrony mózgu przed demencją. Aby to stwierdzić, potrzebne są dalsze testy.

Kolejny współtwórca badania apeluje o testy z użyciem placebo i witaminy D, aby stwierdzić, czy suplementy diety także działają na obniżenie ryzyka demencji.

Może się jeszcze okazać, że to nie witamina D wpłynęła na lepsze funkcjonowanie części pacjentów, a jakiś inny czynnik. Inni lekarze są mniej sceptyczni i zalecają przyjmowanie nawet 2000 jednostek międzynarodowych (IU - International Unit) witaminy D.

Może się to wydawać zbyt dużo, gdyż na razie zgodnie z oficjalnymi zaleceniami powinno się przyjmować:

  • 200 jednostek w wieku od 14 do 50 lat,
  • 400 jednostek w wieku od 50 do 71 lat,
  • 600 jednostek w wieku powyżej 71 roku życia.

Trzeba także pamiętać, że witamina D odgrywa rolę w zapobieganiu demencji, nie w jej leczeniu. Jeśli więc planujemy zwiększenie poziomu tej witaminy, należy zacząć działać jak najwcześniej.

Witamina E i ryzyko demencji

Przeciwutleniacze, w tym witamina E, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Witamina E jest obecna w różnych rodzajach pokarmów:

  • pełnym ziarnie,
  • sardynkach,
  • żółtkach jajek,
  • zielonolistnych roślinach,
  • orzechach,
  • oleju sojowym,
  • oleju słonecznikowym,
  • margarynie,
  • maśle,
  • majonezie.

Drugie badanie obejmowało aż 5395 osób powyżej 55. roku życia. Ci, którzy mieli w diecie średnio 18,5 miligrama witaminy E dziennie, byli w 25 proc. mniej podatni na choroby związane z demencją niż osoby dostarczające organizmowi około 9 miligramów dziennie.

Badanie trwało ponad 9 lat. W tym czasie 465 osób zachorowało na demencję, w tym 365 na chorobę Alzheimera. Obserwowano nie tylko poziom witaminy E w organizmie, ale także witaminy C, beta-karotenu, flawonidów. Jednak spośród nich tylko niedobór witaminy E łączył się z demencją.

Czy witaminy D i E to eliksiry młodości?

Z badań wynika, że niedobór witamin D i E wiąże się ze zwiększonym ryzykiem demencji. Jednak nawet naukowcy przeprowadzający powyższe eksperymenty ostrzegają przed przedwczesnym inwestowaniem w suplementy diety zawierające te witaminy.

To, czego organizmowi potrzeba, zależy od indywidualnych cech każdej osoby. Nie powinniśmy w ciemno zaczynać kuracji witaminą D i E jeśli nie wiemy, czy będzie to dla nas korzystne.

W przypadku, kiedy mamy niedobór witamin, należy zawsze dostarczyć brakujących witamin organizmowi. Jeśli problemy zdrowotne nie wynikają z niedoboru, trzeba szukać ich prawdziwej przyczyny zamiast sięgać po supelmenty diety "na wszelki wypadek".

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka