Niedobór witaminy C 

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Główne źródło witaminy C w diecie stanowią owoce i warzywa. Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń – szkorbut, anemię, ponadto pogarsza się stan skóry, która staje się szorstka, wiotka, występują zmarszczki.

Niedobór witaminy CNiedobór witaminy C

Rola witaminy C

Witamina C (kwas askorbinowy) pełni w organizmie wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim wykazuje działanie antyoksydacyjne, gdyż uczestniczy w neutralizowaniu reaktywnych form tlenu i azotu. Zapobiega tym samym uszkodzeniom komórek i chroni ich makrocząsteczki przed powstawaniem uszkodzeń oksydacyjnych, a także uczestniczy w naprawie DNA.

Funkcje witaminy C uświadomiono sobie na przykładzie marynarzy, wyruszających w dalekie rejsy. Pomimo, iż mieli oni ze sobą odpowiednią ilość pełnowartościowego pożywienia, zapadali na różne infekcje, ich dziąsła zaczynały krwawić, a zęby wypadać. W skrajnych przypadkach infekcje chorobowe kończyły się śmiercią. Działo się tak, ponieważ marynarze nie jedli świeżych warzyw i owoców, będących źródłem witaminy C.

Oto funkcje, jakie w organizmie człowieka spełnia witamina C:

  • podnosi odporność organizmu, szczególnie w okresie przeciążenia fizycznego,
  • może skrócić czas trwania infekcji lub zarażenia (nie jest prawdą, że witamina C bezpośrednio zapobiega przeziębieniu),
  • aktywizuje system immunologiczny organizmu,
  • zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego,
  • odpowiada za produkcję cholesterolu w wątrobie i przetwarzanie go w kwasy żółciowe,
  • obniża poziom "złego" cholesterolu w organizmie, podnosząc tym samym poziom "dobrego",
  • ochrania organizm przed miażdżycą,
  • obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • rozszerza naczynia krwionośne, ułatwiając przepływ krwi,
  • chroni organizm przed zmianami nowotworowymi (usuwanie wolnych rodników),
  • reguluje działanie układu nerwowego - uczestniczy w produkcji hormonu stresu, wytwarzanego w nadnerczach,
  • pomaga w koncentracji,
  • reguluje poziom glukozy we krwi.

W związku z faktem, iż witamina C hamuje rozwój wolnych rodników, zaczęto ją wykorzystywać do produkcji kremów, które przeciwdziałają wiotczeniu skóry. Ponadto chroni ona skórę przed niekorzystnym działaniem promieni słonecznych

Brak witaminy C

Niedobór witaminy C w organizmie może występować na skutek zbyt niskiej zawartości witaminy C w diecie, zaburzenia wchłaniania w jelicie lub zwiększonego zapotrzebowania na tę witaminę.

Najczęściej niedobór witaminy C występuje u osób odchudzających się, stosujących diety zalecane w chorobach żołądkowo-jelitowych. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C występuje u osób pracujących fizycznie, gdyż wraz z utratą potu następują jej straty, a także u mieszkańców miast (zanieczyszczenie środowiska), w długotrwałych sytuacjach stresowych, u osób oparzonych, po urazach, a także przyjmujących kwas acetylosalicylowy jako profilaktykę choroby niedokrwiennej serca (np. Acard, Polocard). Ponadto zwiększone zużycie witaminy C przez organizm występuje u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Do objawów niedoboru witaminy C należą:

  • szybkie męczenie się,
  • senność,
  • bóle mięśni i stawów,
  • skłonność do występowania siniaków,
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła,
  • spadek odporności organizmu.

Za podstawowe skutki niedoboru witaminy C uznaje się:

  • szkorbut,
  • obniżenie odporności i przedłużanie infekcji zakaźnych,
  • trudności w gojeniu się ran,
  • nieprawidłowości w przemianie kwasów tłuszczowych,
  • osłabienie naczyń włosowatych i możliwość powstawania mikrowylewów w różnych narządach,
  • łamliwość kości,
  • powracające infekcje,
  • apatię,
  • zmęczenie,
  • brak apetytu,
  • bóle mięśniowe.

Ponadto stwierdza się anemię będącą wynikiem zaburzonego wchłaniania jonów żelaza w układzie pokarmowym. Niedotlenienie komórek powoduje osłabienie organizmu oraz szybkie męczenie się podczas wysiłku fizycznego. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu – największego białka organizmu człowieka. Kolagen występujący w skórze nadaje jej odporność na rozerwanie, uelastycznia oraz uczestniczy w procesie nawilżania i regeneracji skóry. W przypadku niedoboru witaminy C występuje suchość skóry, rany się długotrwale goją, pękają naczynka krwionośne.

Co to jest szkorbut?

Niedobór witaminy C w organizmie powoduje chorobę zwaną szkorbutem (gnilcem). Powoduje ona zaburzenia przemiany białkowej, węglowodanowej, tłuszczowej oraz syntezy sterydów. Typowymi objawami szkorbutu są:

  • rozpulchnianie dziąseł,
  • niekorzystne zmiany w zębach, także ich wypadanie,
  • ból stawów i mięśni,
  • obrzęki kończyn,
  • brak apetytu,
  • osłabienie.

Chorym na szkorbut może towarzyszyć depresja, zaburzenia endokrynologiczne oraz tzw. osteoporoza niedobarwliwa. W przypadku małych dzieci powoduje on chorobę Moellera i Barlowa.

Ze względu na fakt, iż kwas askorbinowy pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego, jego niedobór osłabia siły obronne organizmu. Ponadto niedobór witaminy C w organizmie sprzyja przyspieszonemu starzeniu się komórek oraz rozwojowi chorób nowotworowych i układu krążenia (np. nadciśnienie, miażdżyca). Obniżone stężenie kwasu askorbinowego występuje u osób palących papierosy oraz spożywających duże ilości alkoholu. Ochronne działanie witaminy C zaobserwowano w nowotworach piersi i szyjki macicy, przełyku, żołądka, jelita, odbytu. Dlatego, by przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym, należy stosować dietę bogatą w warzywa i owoce.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka