Nietypowy eksperyment. Student jadł tylko fastfoody przez dwa tygodnie

Eksperyment został przeprowadzony na potrzeby filmu dokumentalnego brytyjskiej telewizji BBC. Zgodnie z planem, 21- latek miał jeść wyłącznie przygotowane posiłki przez dwa tygodnie, by zobaczyć, co się wydarzy. Szybko tego pożałował.

Nietypowy eksperyment. Student jadł tylko fastfoody przez dwa tygodnieNietypowy eksperyment. Student jadł tylko fastfoody przez dwa tygodnie
Źródło zdjęć: © Facebook

Niebezpieczny eksperyment

Student z Edge Hill wziął udział w specjalnym teście, który miał za zadanie pokazać, jak śmieciowe jedzenie wpływa na organizmy młodych ludzi. Przed rozpoczęciem projektu chłopak przeszedł specjalistyczne badania. Sprawdzono m.in. poziom cukru we krwi, procent tkanki tłuszczowej, jak również zdolności poznawcze. W trakcie eksperymentu nad osobami biorącymi udział w badaniu czuwali lekarze.

"Nie chciałem na siebie patrzeć"

Przez kilka pierwszych dni wszystko wydawało się pod kontrolą. Mimo iż 21-latek jadł fastfoody na śniadanie, obiad i kolację to utrzymywał, że czuje się dobrze. Szybko to się zmieniło. Piątego dnia chłopak poczuł się bardzo źle – "nie miałem zupełnie siły, cały czas bym tylko spał” – mówił w jednej ze scen filmu.

Marc był jedną z kilku osób, które zdecydowały się zaryzykować własnym zdrowiem (Facebook)
Marc był jedną z kilku osób, które zdecydowały się zaryzykować własnym zdrowiem (Facebook)

Dziesiątego dnia eksperymentu Marc nie był w stanie nawet wstać z łóżka. Czuł się źle, a do tego nie odczuwał zupełnie głodu. Wręcz przeciwnie – było mu niedobrze. W tamtym momencie niemal nie zrezygnował z kontynuacji eksperymentu. "Czułem, jakby jelita miały mi zaraz eksplodować" – zdradził Marc w jednym z wywiadów.

Tak wyglądały nawet wszystkie trzy posiłki Marca (Pexel)
Tak wyglądały nawet wszystkie trzy posiłki Marca (Pexel)

Po zakończeniu badań uczestnicy zostali zabrani na testy medyczne. W oczy rzucił się przede wszystkim poziom cukru, który był znacznie powyżej norm. Najbardziej jednak studenta zdziwiły zmiany, które zaszły w jego psychice.

"Zmieniło się to, w jaki sposób postrzegałem sam siebie. Czułem obrzydzenie. Czułem się wielki, nie chciałem na siebie patrzeć” mówił na koniec eksperymentu Marc.

Nasycone kwasy tłuszczowe, cukier i gluten

Zagrożenie płynące z fastfoodów jest związane przede wszystkim z ich produkcją, warto pamiętać o tym, z czego przygotowywane są nasze posiłki, zanim po nie sięgniemy.

Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzą przede wszystkim z żywności przetworzonej, głębokiego smażenia, a także z masłopodobnych smarowideł do kanapek. Można w nich znaleźć utwardzony olej palmowy i kokosowy, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej w organizmie, a dodatkowo zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Brytyjska kuchnia nie jest zbyt zdrowa (Pexel)
Brytyjska kuchnia nie jest zbyt zdrowa (Pexel)

Podobnie jest z potrawami smażonymi na głębokim tłuszczu - frytkami, pączkami, etc. Lepiej ich unikać, niż później leczyć skutki ich nadmiernego spożycia.

Białe pieczywo, oprócz glutenu (który nie wszystkim szkodzi), zawiera także mnóstwo cukru, który wyjątkowo negatywnie wpływa na zdrowie i nie zapewnia odpowiedniej ilości energii. Ponadto białe pieczywo często produkowane jest z rafinowanej, czyli oczyszczonej mąki pszennej. Jest ona pozbawiona niemal wszystkich składników odżywczych, a więc takie kanapki nie mają żadnej wartości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka