Trwa ładowanie...

Niezdrowe połączenia zdrowych produktów (WIDEO)

Zobacz film: "Niezdrowe połączenia zdrowych produktów"

Są takie połączenia żywieniowe, które poprawiają wchłanianie witamin czy minerałów. Ale są także takie, które mimo zestawienia dwóch produktów o właściowościach zdrowotnych, wykazują negatywny wpływ na zdrowie. Dlatego też nie powinniśmy popijać dań mięsnych winem, ani jeść ciasta w towarzystwie herbaty.

Zobacz, jakich połączeń warto unikać. Niektóre produkty, mimo że oddzielnie mają mnóstwo witamin, wzajemnie się wykluczają. Zobacz jakich połączeń unikać. Pijesz wino do czerwonego mięsa? To niezbyt trafiony wybór, wieprzowina, wołowina czy dziczyzna w połączeniu z winem mogą wiązać się z ryzykiem anemii.

To możliwe, ponieważ garbniki zawarte w winie ograniczają wchłanianie żelaza. A jak wiadomo mięso jest jego bogatym źródłem, dlatego lepiej jeść czerwone mięso, nie popijając go czerwonym winem. Mimo że walorów smakowych tego połączenia nie można zakwestionować.

Teraz coś co prawdopodobnie jadł każdy z nas, ciasto drożdżowe popijane herbatą smakuje najlepiej. Niestety nie jest jednak zbyt zdrowe, powodem znowu są garbniki, obecne w herbacie przyczyniają się do ograniczenia wchłaniania witaminy B1 z ciasta drożdżowego.

Jeśli nie chcesz stracić tych właściwości, pij herbatę co najmniej godzinę po zjedzeniu ciasta. Brokuły, kalafior, brukselka, kapusta, wszystkie te warzywa nie powinny być jedzone w towarzystwie ryb morskich. Ryby te są ważnym źródłem jodu, jeśli będziemy je jeść właśnie z tymi warzywami, ograniczymy wchłanianie tego pierwiastka.

Tymczasem jego równy poziom jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Z kolei ziemniaki z masłem to tradycyjna domowa potrawa, najlepiej smakuje spożywana na ciepło. Roztopione masło to jej kwintesencja.

Niestety warzywo ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, nie jest polecany osobom z cukrzycą lub insulinoopornością, ale nie tylko. Ziemniaki z masłem powodują, że poziom cukru we krwi rośnie bardzo szybko. Możemy poczuć się senni i zmęczeni. Insulina wydzielana w tym momencie sprzyja magazynowaniu tłuszczu, które zjedliśmy z węglowodanami.

Zobacz materiały na temat połączeń żywieniowych i nie tylko:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.