Nieznane właściwości mąki owsianej. Zapobiega nadciśnieniu i otyłości
Mąka owsiana to niedoceniany produkt, który świetnie wpływa na mikroflorę jelitową. Nie tylko usprawnia pracę jelit, lecz także może zapobiegać chorobom układu pokarmowego. Do czego można jej użyć?
1. Wartości odżywcze mąki owsianej
Największą zaletą mąki owsianej są jej wartości odżywcze. Jest doskonałym źródłem błonnika, dlatego korzystnie wpływa na pracę jelit. Usprawnia także metabolizm i przyspiesza przemianę materii. Ponadto zawiera wiele pierwiastków potrzebnych w codziennej diecie. Należą do nich:
- witaminy z grupy B
- magnez
- fosfor
- selen
- żelazo
- miedź
- mangan
- błonnik
- kwas oleinowy
Dzięki zawartości tak wielu mikroelementów mąka owsiana korzystnie wpływa także na pracę układu nerwowego, poprawia pracę serca, układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi. Wspomaga także gospodarkę lipidową. Jest zdrowsza od klasycznej mąki pszennej.
Mąka owsiana jest produkowana z pełnych ziaren owsa, wraz z otrębami i zarodkami, przez co może zawierać gluten. Osoby, które cierpią na nietolerancję glutenu powinny jej unikać.
2. Wspomaga odporność
Owies zawarty w mące wspomaga także naturalną barierę jelit. Układ immunologiczny jest wzmocniony i produkuje więcej komórek odpornościowych.
Produkty z mąką owsianą są również sycące. Po ich spożyciu nie musimy podjadać w ciągu dnia, ponieważ poziom glukozy jest w normie.
Z mąki owsianej piecze się m.in. chleb, bułki, naleśniki czy placki. Można ją także mieszać z mąką pszenną pełnoziarnistą albo mąką kokosową, wówczas wypieki lepiej urosną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl