Kiszone chryzantemy to hit. Kasia Cichopek podaje przepis i mówi, jak działają
Choć daleko nam do Koreańczyków i ich pomysłów na kiszonki, to coraz częściej otwieramy się na nowe smaki i fermentacji poddajemy nie tylko ogórki czy kapustę, ale też marchew, cukinię czy rzodkiewki. Prezenterka jednego z programów śniadaniowych poszła o krok dalej i ukisiła popularne w Polsce kwiaty.
1. Kiszone chryzantemy to samo zdrowie
Znane głównie jako ozdoba cmentarzy chryzantemy w rzeczywistości mają wiele właściwości prozdrowotnych. W jednym z odcinków "Pytania na śniadanie" Katarzyna Cichopek podzieliła się swoim sposobem na te ozdobne kwiaty.
Brzmi dziwnie? A jednak, chryzantemy to źródło witaminy A oraz C, a także niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego witamin z grupy B. Zawierają cynk, magnez i potas, a nawet szczególnie drogocenny i rzadko spotykany pierwiastek – selen.
Chryzantemy dzięki zawartości potasu i magnezu mogą wspierać serce, mają też działanie obniżające poziom cholesterolu. Wspomagają leczenie osteoporozy i działają przeciwzapalnie na organizm. Regularne spożywanie rośliny wspiera odporność za sprawą witaminy C i cynku, wpływa też pozytywnie na wzrok, skórę i włosy. Napar z chryzantem z kolei działa lekko uspokajająco i usprawnia metabolizm. Płatki kwiatów można z powodzeniem dodawać do sałatek i zup, podobnie jak listki, ale również kisić. Kiszonki to źródło bakterii probiotycznych, które stanowią wsparcie dla naszego układu trawiennego.
Jak przygotować kiszone chryzantemy? To bardzo proste.
Składniki:
- 600 g marchewki pokrojonej w cienkie plasterki,
- 1 l wody,
- 1 garść płatków jaglanych,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soli,
- kilkucentymetrowy kawałek chrzanu,
- 1 garść płatków chryzantem.
Z wody i soli przygotować solankę. W słoiku o pojemności 900 ml należy umieścić obrany i pokrojony chrzan oraz czosnek, a także marchewkę i chryzantemy oraz płatki jaglane. Zalać lekko ciepłą solanką i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na ok. 14 dni.
Należy pamiętać, by wybierać chryzantemy pochodzące z ogrodu, a nie te sprzedawane w marketach czy przy cmentarzach, bo mogą zawierać szkodliwe środki chemiczne.
2. Kasia Cichopek przeszłą metamorfozę
Kasia Cichopek na antenie od dawna prezentuje nienaganną sylwetkę. Nietrudno się domyślić, że zdrowe odżywianie jest jej bliskie. W jednym z wywiadów przyznała, że udało jej się sporo zrzucić. Jaki jest sekret aktorki i prezenterki?
- To jest długi proces, który trwa już od półtora roku co najmniej, a już za chwilę będą dwa lata. Powróciłam do tych treningów, bo ja całe życie byłam wysportowana, całe życie trenowałam, później miałam takie różne przerwy związane z macierzyństwem: ciążami, karmieniem, zmęczeniem. Teraz powróciłam do tych treningów i staram się o to dbać i dieta. Dieta to jest w ogóle podstawa wszystkiego i woda. [...] Ja nie należę do osób, które się katują. Absolutnie, ja się nie dam zagłodzić - zdradziła gwiazda w rozmowie z Party.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl