Moc ukryta w owocach żurawiny
1 z 7Cierpki sekret
Od wieków używana przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej – jako pokarm, lekarstwo, a nawet barwnik do farbowania tkanin. W kulturze Indian była symbolem pokoju i przyjaźni. Obecnie suszoną żurawinę można kupić prawie w każdym sklepie. Jej świeże owoce są cierpkie w smaku, dlatego najczęściej robi się z nich przetwory i konfitury, dodając odrobinę cukru. Pięknie pachnie, a jej właściwości zdrowotne wciąż odkrywamy na nowo.
Owoce żurawiny, bo o nich mowa, są jednymi z najzdrowszych na świecie. Chociaż rośnie w naszym kraju – głównie na Pojezierzu Mazurskim, Lubelszczyźnie, Podkarpaciu i Pomorzu – wciąż nie jest zbyt popularna. A szkoda, bo naturalna żurawina może zastąpić wiele drogich leków i suplementów diety. Powinna częściej pojawiać się w naszych domach – nie tylko jako dodatek do potraw, ale także składnik kosmetyków pielęgnacyjnych.