2 z 7Właściwości lecznicze
Sekret właściwości zdrowotnych żurawiny tkwi w bogactwie cennych witamin i składników odżywczych, jakich dostarcza. Jej owoce zapobiegają rozwijaniu się grzybicy ze względu na działanie antybakteryjne, wzmacniają organizm, pomagają w leczeniu chorób jamy ustnej, są polecane osobom chorym na cukrzycę, ponieważ skutecznie pobudzają pracę trzustki, trawienie i pracę jelit.
Od lat żurawina jest wykorzystywana w celach leczniczych chorób pęcherza i dróg moczowych. Spożywana regularnie pomaga o nich zapomnieć na długie lata. Wpływa również na wątrobę, działa przeciwgorączkowo, pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów, wykazuje właściwości uspokajające, działa oczyszczająco, usuwając szkodliwe substancje z organizmu, a antyoksydanty w niej zawarte obniżają poziom złego cholesterolu LDL.
Wszystkie te właściwości żurawina zawdzięcza witaminom A, C, P, B1, B2, a także składnikom mineralnym takim jak żelazo, wapń, fosfor, jod, potas oraz magnez. Dodatkowo owoce tej rośliny są bogatym źródłem flawanoidów – tych samych związków, które występują w czerwonym winie i dobroczynnie wpływają na pracę naszego serca. Cenne właściwości żurawiny możesz wykorzystać na wiele sposobów.