Trwa ładowanie...

Niezwykłe właściwości kwiatów malwy. Łagodzi objawy grypy, oczyszcza żołądek, jelita, nerki i wątrobę

Avatar placeholder
05.10.2021 15:49
Niezwykłe właściwości kwiatów malwy
Niezwykłe właściwości kwiatów malwy (Getty images)

Kwiaty malwy są nie tylko piękne, ale również posiadają szereg leczniczych właściwości. Dlatego wypróbuj prosty przepis na herbatę z malwy, która poradzi sobie z jesienno-zimowymi infekcjami i innymi dolegliwościami.

spis treści

1. Przepis na herbatę z malwy

Pamiętasz, jak w dzieciństwie zrywałeś owoce lub kwiaty malwy? Jak się okazuje ta roślina nie tylko pięknie wygląda, ale też posiada szereg właściwości leczniczych.

Do przygotowania leczniczej herbaty będziemy potrzebować tylko 1 łyżkę suszonych kwiatów malwy i 250 ml wody.

Na początek suszone kwiaty umieszczamy w sitku do herbaty, zalewamy wrzątkiem i zaparzamy przez 12-14 minut. Tak przygotowany wywar wypijamy, gdy jest jeszcze ciepły. Mikstura zaleca się spożywać 1-3 razy dziennie. Dawkowanie napoju zależy od stopnia zaawansowania infekcji.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

W kwiatach malwy znajduje się sporo śluzu, który wytwarza na błonie śluzowej warstwę ochronną, dzięki czemu likwiduje dolegliwości gardłowe spowodowane kaszlem.

Malwa pomaga również na nieżyt nosa, grypę, stany zapalne gardła, biegunkę, wzdęcia, wspomaga trawienie, oczyszcza żołądek, jelita, nerki, wątrobę i drogi moczowe. Śluz obecny w roślinie świetnie radzi sobie z podrażnieniem błony śluzowej przewodu pokarmowego, które mogą wywołać toksyczne substancje lub niektóre leki.

Łodygi, kwiaty, owoce i liście malwy można spożyć na surowo, ewentualnie upiec, udusić lub ugotować. Kwiaty świetnie sprawdzą się w kuchni jako dodatek do sałatki warzywnej lub innej ulubionej potrawy.

Malwa nadaje się również do użytku zewnętrznego. Sok, który pozyskamy z pokrojonych liści rośliny, odżywia skórę, skutecznie dezynfekuje rany oraz przyśpiesza ich gojenie, usuwa obrzęki i łagodzi skutki poparzenia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze