Niezwykłe właściwości zdrowotne kompotu z suszu

To obowiązkowy przysmak na wigilijnym stole. Kompot z suszu nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w Boże Narodzenie, chociaż ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, powinien być pity znacznie częściej. W zasadzie nie wiadomo, w którym dokładnie momencie stał się wigilijną potrawą. Wiemy jednak, że zawdzięczamy go Łemkom, którzy niegdyś każdego lata zbierali i suszyli owoce, by cieszyć się smakiem przygotowywanych naparów przez całą jesień i zimę. Według wierzeń ludowych produkty, z których przygotowujemy świąteczny kompot, mają magiczną moc: ponoć jabłka zapewniają dobre zdrowie, pokój i miłość, gruszki – długowieczność, a śliwki odpędzają złe moce. Jak jest naprawdę? Dlaczego warto pić kompot z suszu nie tylko od święta?

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 6Najlepsze źródło błonnika

Podstawowy skład kompotu z suszu od wieków jest niezmienny, chociaż czasem wzbogacamy jego smak innymi owocami, miodem lub cynamonem. Kompot przygotowujemy na bazie trzech dostępnych przez cały rok owoców: pokrojonych w plastry jabłek (najczęściej jest to antonówka), z podzielonej na ćwiartki gruszki (głównie odmiany klapsa) oraz z ususzonej w całości śliwki węgierki. Z czasem zmieniła się technologia suszenia owoców. Pity w święta łagodzi skutki obżarstwa. Jego największą zaletą jest bogactwo błonnika pokarmowego, który przyspiesza perystaltykę jelit, zapewnia szybsze uczucie sytości oraz poprawia trawienie. Znajdujące się w tej potrawie kwasy owocowe sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii w jelitach.

/ 6Moc witamin

Obraz
© Źródło: 123RF

Susz, z którego przygotowujemy wigilijny kompot, to źródło witamin, przede wszystkim wzmacniającej wzrok witaminy A, dobrych dla naszego systemu nerwowego witamin z grupy B, wzmacniającej odporność i leczącej trądzik witaminy C, nazywanej witaminą młodości – witaminy E oraz witaminy K, która wspomaga proces krzepnięcia i poprawia pracę wątroby. Pamiętajmy jednak, że proces suszenia obniża zawartość niektórych składników odżywczych w owocach. Najlepiej, abyśmy owoce na susz przygotowali sami. Wymaga to od nas niewiele pracy, a mamy pewność, że potrawa będzie ekologiczna. Kupując gotowy susz, możemy natrafić na taki z dodatkiem związków chemicznych. Niektórzy producenci np. trzymają owoce w dwutlenku siarki przez 20-30 minut. Aby się go pozbyć, zanim zaczniesz przygotowywać wigilijny kompot, namocz susz lub go sparz.

/ 6Wzmacnia układ odpornościowy

Obraz
© Źródło: 123RF

Kompot z suszu to ogromne bogactwo potasu, który dotlenia mózg, wpływając na naszą koncentrację i procesy myślowe. Ponadto suszone owoce to źródło magnezu, składnika mineralnego, który chroni nasz układ nerwowy oraz wzmacnia serce. W suszu odnajdziemy również pokłady miedzi, regulującej aktywność enzymów, a także podstawowy składnik hemoglobiny – żelazo, które transportuje krew w erytrocytach.

/ 6Śliwki suszone

Obraz
© Źródło: 123RF

Niezwykle wartościowym produktem, z którego przygotowujemy wigilijny susz, są śliwki. To przede wszystkim źródło pektyn, które na długi czas zapewniają uczucie sytości, pęczniejąc w przewodzie pokarmowym oraz wypełniając żołądek. Mogą je z powodzeniem jeść ci, którzy mają problemy z nadciśnieniem czy też tacy, którzy zażywają leki odwadniające. O ile jednak osoby otyłe mogą pozwolić sobie na zjedzenie od czasu do czasu suszonych śliwek węgierek, zwróćmy uwagę na to, że suszone owoce mają znacznie mniej wody (zaledwie 15-30 proc.) niż świeże (90 proc.). Stąd też sam kompot jest już dość kaloryczny – w 100 gramach suszonych owoców znajduje się około 300 kcal. Ale obróbka hamuje rozwój drobnoustrojów w owocach.

/ 6Suszona gruszka

Obraz
© Źródło: 123RF

Zaletą suszonej gruszki jest fakt, że odkwasza układ pokarmowy. W medycynie ludowej od lat wykorzystuje się napar z tego owocu przy męczącym kaszlu, gorączce i przeziębieniach. Mocny napar z suszonych gruszek wykorzystywano nawet do przygotowania okładów na głowę, które łagodziły migreny. Poza tym gruszki zawierają rzadko spotykany w owocach jod, przez co polecane są tym, którzy mają problemy z niedoczynnością tarczycy, tym bardziej, że przy chorobach tarczycy pojawiają się często zaparcia, na które kompozycja gruszki, śliwki i jabłka pomaga jak mało która potrawa.

/ 6Suszone jabłka

Obraz
© Źródło: 123RF

Suszone jabłka polecane są szczególnie tym, którzy mają problem z chorobami układu krążenia oraz cierpią na wysoki poziom cholesterolu, ponieważ owoce te zmniejszają jego wchłanianie, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy i chronią serce przed zawałem. Suszone jabłka poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto wspierają układ odpornościowy i neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu hamują proces starzenia się komórek w naszym organizmie.

Kompot z suszu jest przemyślaną kompozycją trzech najbardziej wspomagających perystaltykę jelit owoców. Dzięki temu, popijany podczas wigilijnej wieczerzy, zminimalizuje uczucie ciężkości i przykre skutki obżarstwa.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka