Najgorszy wybór na śniadanie. Lekarka: płakać mi się chce
Dobrze zacząć dzień od sycącego i smacznego śniadania. Jeśli nie masz pomysłu na prosty posiłek, który da ci energię na resztę dnia, być może pomocne okażą się rady lekarki z Harvardu. Ekspertka wskazuje, co jada każdego dnia i dlaczego decyduje się właśnie na te produkty.
1. Najgorsze produkty, by zacząć dzień
Monique Tello jest lekarzem, który na co dzień pracuje w Massachusetts General Hospital. Pracuje także w Harvard Medical School oraz jest autorką przewodnika dotyczącego wprowadzenia zmian w stylu życia. Ekspertka w wielu swoich publikacjach podkreśla, jak ważna w życiu człowieka jest dieta, w tym także to, czym zaczniemy dzień.
- Kiedy patrzę na typową ofertę śniadaniową w wielu restauracjach, supermarketach, food truckach i myślę o zdrowiu, to płakać mi się chce. Babeczki, bajgle, pączki, naleśniki, gofry, francuskie tosty… - wymienia ekspertka na łamach Harvard Health.
Lekarka wskazuje, że tego typu propozycje śniadaniowe, niewiele mają wspólnego ze zbilansowaną dietą, a jeśli jemy w ten sposób często, to może negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Ma to związek z tym, że produkty te są bogate w przetworzone węglowodany, głównie cukry proste, który powodują wzrost glukozy we krwi.
Specjalistka przypomina, że tego typu dania to gotowy przepis na przybieranie na wadze, otyłość, wysokie ciśnienie krwi i podwyższony poziom cholesterolu, co w ostateczności może doprowadzić do chorób układu krążenia.
2. Proste śniadanie dla każdego
Dr Tello przypomina, że podstawowe porady dotyczące zdrowego odżywania obejmują jadłospis bogaty w owoce i warzywa, pełne (nieprzetworzone) zboża oraz zdrowe źródła tłuszczów jak oliwa z oliwek oraz białka. Lekarka przyznaje, że jest mamą, która dojeżdża pociągiem do pracy, dlatego nie może pozwolić sobie na skomplikowane śniadania.
Co więcej, ekspertka zwraca uwagę także na cenę oraz to, czy posiłek nasyci ją na kilka godzin. Jej idealne śniadanie jest niezwykle proste i składa się na nie zaledwie trzy składniki takie jak mrożone owoce (w szczególności owoce jagodowe), orzechy i/lub nasiona oraz niesłodzony jogurt.
Owoce stanowią większość posiłku, który przygotowuje specjalistka i wcale nie są elementem dekoracji dania. Lekarka dodaje je ze względu na błonnik i witaminy. Jogurt o niskiej zawartości cukru sprawia, że dłużej czuje się najedzona, a orzechy to świetne źródło dobrych dla zdrowia tłuszczów.
Dr Tello przyznaje, że na co dzień stara się ograniczyć spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, więc takie śniadanie jest dla niej idealną opcją.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl