Nigdy nie myj tych produktów przed jedzeniem. CDC ostrzega
Produkty spożywcze koniecznie trzeba myć przed zjedzeniem. Czy aby na pewno? Okazuje się, że nie – są takie, których pod żadnym pozorem nie należy wkładać pod bieżącą wodę. Jak to możliwe?
W tym artykule:
Produkty wstępne umyte – sałata
Mieszanki sałat, młody szpinak, rukola, jarmuż – pakowane w opakowania foliowe, opatrzone informacją, że zostały umyte i są gotowe do spożycia. Jednak nadmierna troska i doniesienia o możliwości namnażania się w opakowaniach groźnych bakterii sprawiła, że trudno oprzeć się pokusie ponownego umycia zielonych liści.
Tymczasem okazuje się, że kolejne mycie liściastych warzyw zwiększa ryzyko zatrucia szkodliwymi patogenami i nie tylko. Dlaczego? Eksperci przekonują, że zlewozmywak, a nawet nóż, deska do krojenia czy kuchenny blat to źródło wielu drobnoustrojów – niektóre z nich mogą przyczynić się do poważnych problemów żołądkowo-jelitowych.
A bakterie czyhające w szczelnie zamkniętym opakowaniu sałaty? Zdaniem ekspertów tutaj ryzyko jest niewielkie, bo zakład produkcyjny podlega organom kontroli, które skrupulatnie badają ewentualne skażenie pakowanych sałat.
Salmonella w sałacie. Badania amerykańskich mikrobiologów
Nawet nieskazitelnie czysta domowa kuchnia wypada blado na tle standardów w zakładzie produkcyjnym, w którym pakowane są nasze sałaty.
Uwaga! Ta zasada dotyczy wyłącznie pakowanych sałat czy innych warzyw, które mają na opakowaniu informację o tym, że były myte i są gotowe do bezpośredniego spożycia.
Czy należy myć mięso?
A co z mięsem? Większość z nas przed przystąpieniem do jakiejkolwiek obróbki dokładnie myje kawałek mięsa pod bieżącą wodą. Według rządowej agencji Centers for Disease Control and Prevention (CDC) to błąd.
Mycie surowego mięsa, ryb, a także jajek może sprzyjać rozprzestrzenianiu patogenów po całej kuchni, w tym po sprzęcie kuchennym czy produktach spożywczych, znajdujących się np. na kuchennym blacie. Czy to oznacza, że mięsa nie trzeba myć?
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) twierdzi, że owszem – jest to zbędne. Miało to sens kilkadziesiąt lat temu, gdy celem mycia kawałka mięsa, było oczyszczenie go z brudu, krwi czy innych zanieczyszczeń. Obecnie, jak podkreśla USDA, "nowoczesny system bezpieczeństwa żywności tego nie wymaga".
Mięso, zanim trafi do sklepów, jest odpowiednio czyszczone, wiec robienie tego w domu jest nie tylko niepotrzebne, ale wręcz ryzykowne - przekonują eksperci.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.