Trwa ładowanie...

Nigdy nie myj tych produktów przed jedzeniem. CDC ostrzega

Produkty spożywcze koniecznie trzeba myć przed zjedzeniem. Czy aby na pewno? Okazuje się, że nie – są takie, których pod żadnym pozorem nie należy wkładać pod bieżącą wodę. Jak to możliwe?

Zobacz film: "Salmonella w sałacie. Badania amerykańskich mikrobiologów"

spis treści

1. Produkty wstępne umyte – sałata

Mieszanki sałat, młody szpinak, rukola, jarmuż – pakowane w opakowania foliowe, opatrzone informacją, że zostały umyte i są gotowe do spożycia. Jednak nadmierna troska i doniesienia o możliwości namnażania się w opakowaniach groźnych bakterii sprawiła, że trudno oprzeć się pokusie ponownego umycia zielonych liści.

Nawet w najczystszej kuchni kryje się wiele szkodliwych drobnoustrojów
Nawet w najczystszej kuchni kryje się wiele szkodliwych drobnoustrojów (Getty Images)

Tymczasem okazuje się, że kolejne mycie liściastych warzyw zwiększa ryzyko zatrucia szkodliwymi patogenami i nie tylko. Dlaczego? Eksperci przekonują, że zlewozmywak, a nawet nóż, deska do krojenia czy kuchenny blat to źródło wielu drobnoustrojów – niektóre z nich mogą przyczynić się do poważnych problemów żołądkowo-jelitowych.

A bakterie czyhające w szczelnie zamkniętym opakowaniu sałaty? Zdaniem ekspertów tutaj ryzyko jest niewielkie, bo zakład produkcyjny podlega organom kontroli, które skrupulatnie badają ewentualne skażenie pakowanych sałat.

Nawet nieskazitelnie czysta domowa kuchnia wypada blado na tle standardów w zakładzie produkcyjnym, w którym pakowane są nasze sałaty.

Uwaga! Ta zasada dotyczy wyłącznie pakowanych sałat czy innych warzyw, które mają na opakowaniu informację o tym, że były myte i są gotowe do bezpośredniego spożycia.

2. Czy należy myć mięso?

A co z mięsem? Większość z nas przed przystąpieniem do jakiejkolwiek obróbki dokładnie myje kawałek mięsa pod bieżącą wodą. Według rządowej agencji Centers for Disease Control and Prevention (CDC) to błąd.

Mycie surowego mięsa, ryb, a także jajek może sprzyjać rozprzestrzenianiu patogenów po całej kuchni, w tym po sprzęcie kuchennym czy produktach spożywczych, znajdujących się np. na kuchennym blacie. Czy to oznacza, że mięsa nie trzeba myć?

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) twierdzi, że owszem – jest to zbędne. Miało to sens kilkadziesiąt lat temu, gdy celem mycia kawałka mięsa, było oczyszczenie go z brudu, krwi czy innych zanieczyszczeń. Obecnie, jak podkreśla USDA, "nowoczesny system bezpieczeństwa żywności tego nie wymaga".

Mięso, zanim trafi do sklepów, jest odpowiednio czyszczone, wiec robienie tego w domu jest nie tylko niepotrzebne, ale wręcz ryzykowne - przekonują eksperci.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.