Nigdy tak nie rób z papierem do pieczenia. Sprawisz, że będzie toksyczny

Papier do pieczenia można znaleźć niemal w każdym domu. Przed przygotowywaniem świątecznych wypieków, warto wiedzieć, jakich błędów się wystrzegać w trakcie pieczenia. Niektóre z nich mogą sprawić, że papier stanie się niebezpieczny dla zdrowia.

Jak prawidłowo używać papieru do pieczeniaJak prawidłowo używać papieru do pieczenia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Toksyny z papieru mogą wniknąć do jedzenia

Papier do pieczenia jest jednym z najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchni, ale także w różnego rodzaju gałęziach przemysłu spożywczego. Wiele osób zastanawia się, czy poddawany wysokim temperaturom jest bezpieczny dla zdrowia.

Odpowiedź na to pytanie w dużej mierze zależy od tego, jak się z nim obchodzimy. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów papierów do pieczenia. Niektóre z nich mogą nie zawierać np. silikonu, który w trakcie pieczenia, będzie zapobiegał przywieraniu produktu.

Często tańsze produkty pokryte są toksycznymi chemikaliami, które sprawiają, że ich cena jest przystępna. Mowa tutaj np. o quilonie, czyli związku, który jest efektem połączenia tłuszczu i chromu, które mogą przenikać do żywności i szkodzić zdrowiu.

Tego nigdy nie rób z papierem do pieczenia

Wiele osób potrafi wielokrotnie korzystać z tego samego arkusza papieru do pieczenia. Niestety, w tym przypadku oszczędność może szkodzić zdrowiu. Jeśli dużo pieczemy i chcemy wielokrotnie skorzystać z jednego arkusza, warto zainwestować i stosować jedynie papier przeznaczony do wielokrotnego użytku.

Na rynku dostępne są też papiery bielone. Ten rodzaj papieru do pieczenia najczęściej jest poddawany działaniu chloru, dzięki czemu zyskuje swój kolor.

W trakcie pieczenia bielony papier może uwalniać dioksyny, które przez Światową Organizację Zdrowia zostały uznane jako czynnik rakotwórczy.

Dioksyny sprzyjają m.in. pojawieniu się problemów z płodnością, uszkadzają układ odpornościowy, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju chorób o podłożu autoimmunologicznym.

Toksyczności sprzyjają przede wszystkim warunki jego wykorzystywania, a konkretnie wysoka temperatura. Gdy przekroczy się bezpieczną granicę, która wynosi 200 stopni Celsjusza, może dojść do przedostania się szkodliwych związków do pieczonej żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka