7 toksycznych produktów, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni

Od dziecka jesteśmy uczeni, że niektóre produkty w mogą nam szkodzić. To oczywiste, że niedogotowane mięso czy nieświeże skorupiaki mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości układu pokarmowego. Ostatnio okazało się, że cebulki żonkili nie powinny leżeć w sklepie blisko warzyw i owoców, ponieważ często zdarzało się, że mylone z odmianą cebuli, wywoływały groźne zatrucie pokarmowe. To jednak niejedyna roślina, która może grozić twojemu zdrowiu. Oto 7 innych produktów, które z pewnością masz w swoim domu. Uważaj, żeby nie jeść ich w nadmiarze.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie warzyw / Shutterstock
Aleksandra Miłosz

/ 7Gałka muszkatołowa

Obraz
© Zdjęcie gałki muszkatołowej / Shutterstock

Pomimo tego, że jest świetną przyprawą, która doskonale współgra z daniami mięsnymi i sosami, to zbyt duża jej ilość może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Gałka muszkatołowa zawiera mirystycynę, powodującą halucynacje. W zbyt dużych dawkach skutkuje także wymiotami, zawrotami głowy, nadmierną potliwością i bólami głowy. Chociaż takie dolegliwości mogą utrzymywać się jedynie przez kilka dni, to zdarzało się, że jej przedawkowanie miało skutek śmiertelny.

/ 7Jabłka

Obraz
© Zdjęcie jabłek / Shutterstock

Jedno jabłko dziennie pozwoli ci uniknąć wizyt u lekarza - głosi znane angielskie przysłowie (ang. an apple a day keeps the doctor away). Jednak jedzenie nasion tych owoców może spowodować, że w mig sięgniesz po telefon do swojego doktora. Dlaczego? Zawierają one amigdalinę, która zamienia się w cyjanowodór, prowadzący do występowania wymiotów i zawrotów głowy. Przyjmowany w większych ilościach może też doprowadzić do niewydolności nerek i śpiączki. Nie martw się jednak – przypadkowe zjedzenie kilku nasion nie zagrozi twojemu zdrowiu, chodzi o to, aby nie jeść ich garściami. Ta sama zasada dotyczy innych owoców pestkowych, takich jak śliwki, brzoskwinie, gruszki, wiśnie i morele.

/ 7Ziemniaki

Obraz
© Zdjęcie ziemniaków / Shutterstock

Możemy z nich przygotować dziesiątki doskonałych potraw. Jeszcze lepiej, gdy uda nam się dostać ziemniaki organiczne lub kupić je na targu, a nie w hipermarkecie. Te z pozoru nudne warzywa mogą stać się jednak niebezpieczne dla naszego zdrowia. Unikajmy okazów, które mają zielonkawy odcień, ponieważ ich spożycie sprawi, że ten kolor pojawi się również na naszej twarzy. Solanina, którą zawierają zielone ziemniaki, może powodować problemy trawienne, halucynacje, a w dużych stężeniach nawet paraliż i śmierć.

/ 7Komosa ryżowa

Obraz
© Zdjęcie komosy ryżowej / Shutterstock

Znana też jako quinoa ostatnimi czasy stała się bardzo popularna i podbiła podniebienia entuzjastów zdrowego odżywiania. Okazuje się jednak, że pominięcie jednego kroku podczas jej przyrządzania może mieć bardzo nieprzyjemne skutki. Wielu z nas często zapomina o jej dokładnym przepłukaniu wodą. Ponieważ komosa ryżowa pokryta jest saponinami, może powodować reakcje alergiczne i gastrologiczne u wrażliwych osób. W najlepszym przypadku efektem ubocznym będzie tylko dyskomfort, a w najgorszym, wymioty, biegunka oraz bóle żołądka i jelit.

/ 7Rabarbar

Obraz
© Zdjęcie rabarbaru / Shutterstock

Łodygi tego warzywa są wykorzystywane w wielu przepisach. Najczęściej spotykamy go w cieście, kompocie czy domowym kisielu. Podczas gdy wielu z nas może zajadać się surowymi łodygami niczym chipsami, warto pamiętać, aby trzymać się z daleka od liści. Zawierają one niebezpieczne szczawiany, których nawet niewielka ilość może powodować drgawki, problemy z oddychaniem, niewydolność nerek, a w skrajnych przypadkach nawet śpiączkę i śmierć.

/ 7Migdały

Obraz
© Zdjęcie migdałów / Shutterstock

Występuje kilka rodzajów i gatunków migdałów. Wśród nich wyróżniamy migdały słodkie, lekko gorzkie i gorzkie. O ile słodkie są dobre dla twojego zdrowia i z powodzeniem możesz dodawać je do ciast, podgryzać je w ciągu dnia i wytwarzać z nich mleko migdałowe, o tyle od gorzkich lepiej trzymać się z daleka. Ta odmiana może zawierać cyjanek, odpowiadający za specyficzny smak i prowadzący do śmierci. Już garść gorzkich orzechów może spowodować nudności, zawroty głowy i uczucie dyskomfortu w jamie brzusznej. Sięgając więc po owoc migdałowca, warto zachować szczególną ostrożność i mieć pewność, że mamy do czynienia ze słodką odmianą.

/ 7Fasola

Obraz
© Zdjęcie fasoli / Shutterstock

To strączkowe warzywo nigdy nie powinno być spożywane na surowo. Niepoddana obróbce termicznej fasola zawiera fitohemaglutyninę – toksynę, która w najlepszym wypadku spowoduje dyskomfort układu pokarmowego, w najgorszym poważne zatrucia, a w skrajnych sytuacjach nawet śmierć. Aby upewnić się, że zjesz smaczny posiłek, a nie trujące warzywo, obgotuj fasolę przez 10 minut we wrzącej wodzie i dopiero później dodaj ją do swojego dania. To ważne, aby woda była gorąca, ponieważ powolne podgrzewanie powoduje, że ziarna fasoli stają się 5 razy bardziej toksyczne. Jeśli martwi cię to, czy prawidłowo ją przygotowujesz, do gotowania używaj tej przetworzonej termicznie, z puszki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka