Nowe spojrzenie na witaminę D – wpływ niedoborów na choroby starcze
Powszechnie znana jest rola witaminy D w regulowaniu wchłaniania wapnia i wzrostu kości. Najnowsze badania wykazują, że ma ona znacznie szerzej sięgające właściwości, a mianowicie poprzez geny wpływa na procesy zwiększające ryzyko wielu chorób związanych z wiekiem człowieka.
Badania, opublikowane w „Cell Reports”, wyjaśniają, jak niedobór witaminy D może wpływać na ryzyko nowotworów piersi, okrężnicy i prostaty, a także otyłości, chorób serca i depresji.
„Wyniki naszych badań potwierdzają związek między niedoborami witaminy D i chorobami dotykającymi ludzi starszych” - powiedział Gordon Lithgow, główny autor badania.
„Te badania są bardzo ekscytujące i jednocześnie trudne. Postanowiliśmy poddać analizie witaminę D znajdującą się w kościach, ponieważ tam możemy zmierzyć jej poziom i wpływ na zdrowie ludzkie. Wierzymy, że witamina D oddziałuje na setki genów ludzkich” - powiedział Janice M. Schwartz, profesor medycyny i bioinżynierii na Uniwersytecie w San Francisco.
Główną przyczyną chorób wieku podeszłego jest zaburzenie homeostazy białka. Homeostaza jest to zdolność białek do zachowania swojego kształtu i funkcji w określonym czasie. Zaburzenie tego porządku wskutek starzenia się organizmu często prowadzi do akumulacji toksycznych nierozpuszczalnych agregatów białek, które mają wpływ na rozwój choroby Alzheimera, Parkinsona i Huntingtona, a także cukrzycy typu 2 i niektórych postaci chorób serca.
„Witamina D3, która jest przekształcana w aktywną postać witaminy D, tłumi nierozpuszczalność toksycznych agregatów białek i zapobiega toksyczności spowodowanej przez ludzki beta-amyloid, który jest ściśle związany z chorobą Alzheimera" – twierdzi Lithgow.
ZOBACZ TAKŻE:
Jakich ilości witaminy D potrzebuje organizm ludzki i w jaki sposób najlepiej ją dostarczyć nie jest do końca jasne ze względu na rozbieżności między wynikami badań różnych ekspertów.
Eksperci stwierdzili, że informacje o dziennych zalecanych dawkach witaminy D były niespójne, niejednoznaczne lub niewystarczające, aby ustalić optymalne spożycie. Nadmiar składnika może podnieść poziom wapnia we krwi, co może prowadzić do zwapnienia tkanek i naczyń, a następnie do uszkodzenia serca, naczyń krwionośnych i nerek.
Naukowcy zalecają uniwersalną suplementację witaminy D w zakresie 800-1000 jednostek międzynarodowych dziennie, co według ekspertów jest bezpieczną dawką.
Schwartz mówi, że osoby starsze mogą być szczególnie narażone na niedobór witaminy D, ponieważ zdolność skóry do jej produkcji w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV zmniejsza się z wiekiem.
Poza tym, osoby starsze mniej czasu spędzają na słońcu i ich dieta jest częściej uboga w źródła witaminy D. Mogą one częściej niż ludzie młodzi cierpieć na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, które sprawiają, że witamina wchłaniana jest wolniej.
Inne osoby podatne na niedobór witaminy D to posiadacze ciemniejszej karnacji i mieszkańcy wyższych szerokości geograficznych.