O tym nie możesz zapominać. Inaczej narażasz się na raka trzustki, płuc czy jąder

Coraz więcej badań naukowych wskazuje na związek między wpływem żywności a ryzykiem zachorowania na raka. Oto lista najbardziej rakotwórczych pokarmów.

Tych produktów unikaj jak ogniaTych produktów unikaj jak ognia
Katarzyna Gałązkiewicz

/ 5Wyroby wędliniarskie

Uwaga na przetworzone mięso
Uwaga na przetworzone mięso

Modyfikowane przetwory mięsne, takie jak: boczek, kiełbasy, parówki, szynki i inne wędliny szkodzą zdrowiu. Aby ich przydatność do spożycia była dłuższa, poddawane są obróbce. Przetwarza się je m.in. poprzez wędzenie, peklowanie, a także dodawanie soli i konserwantów.

Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia ogłosiła, że spożywanie przetworzonego mięsa jest rakotwórcze dla ludzi. Dwudziestu dwóch ekspertów z 10 krajów przeanalizowało ponad 800 badań.

Konkluzja jest bardzo pesymistyczna: spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka okrężnicy o 18 proc. To odpowiednik około czterech plastrów boczku lub jednej parówki. Podczas obróbki mięsa powstają toksyczne związki chemiczne, m.in. związki N-nitrozowe i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

/ 5Niemyte owoce i warzywa

Niemyte owoce i warzywa są źródłem pestycydów
Niemyte owoce i warzywa są źródłem pestycydów

Brudne owoce i warzywa są zwykle zanieczyszczone pestycydami. Wyniki badań prowadzonych w Kanadzie (przez CCA) sugerują związek pestycydów z nowotworami, takimi jak chłoniak nieziarniczy, szpiczak mnogi, przewlekła białaczka limfatyczna oraz rak prostaty, jąder, trzustki, płuc, a także niektóre nowotwory skóry.

U dzieci, które regularnie spożywają niemyte owoce i warzywa, istnieje potencjalne ryzyko wystąpienia białaczki i chłoniaka nieziarniczego.

Niestety, wielu z nas wciąż popełnia ten błąd i nie myje owoców i warzyw przed zjedzeniem.

/ 5Produkty marynowane lub konserwowane solą

Robiąc własne marynaty, kontroluj ilość użytej soli.
Robiąc własne marynaty, kontroluj ilość użytej soli.

Produkty marynowane w mocnej solance mogą trwale uszkodzić żołądek i przewód pokarmowy - alarmują eksperci.

Zawierają one azotany, które pod wpływem mikroflory jelitowej mogą ulegać redukcji do azotynów i tlenków. W ten sposób powstają nitrozoaminy - rakotwórcze związki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów żołądka.

Robiąc własne marynaty, kontroluj ilość użytej soli.

/ 5Produkty mączne

Produkty mączne sprzyjają zaparciom a w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko raka
Produkty mączne sprzyjają zaparciom a w nadmiarze mogą zwiększać ryzyko raka

Częste spożywanie produktów z białej mąki prowadzi nie tylko do przybierania na wadze. Okazuje się, że proces przetwarzania ziaren powoduje utratę składników odżywczych i obniża zawartość błonnika, co może prowadzić do różnych problemów trawiennych, takich jak zaparcia.

Ponadto powstały w wyniku obróbki chemicznej alloksan jest toksycznym składnikiem powodującym cukrzycę.

Biała przetworzona mąka ma wysoki indeks glikemiczny, który szybko podnosi poziom cukru we krwi. Komórki nowotworowe żywią się głównie cukrami w krwioobiegu.

Dlatego unikaj rafinowanych węglowodanów zawartych w białej mące i białym cukrze, ponieważ mogą przyczynić się do powstania raka. Alternatywą są produkty pełnoziarniste: pieczywo, płatki zbożowe, makarony, ciastka, krakersy.

/ 5Alkohol

Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu
Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu

Picie alkoholu wiąże się z ryzykiem rozwoju wielu rodzajów raka, w tym raka piersi, okrężnicy i odbytnicy, przełyku, krtani, wątroby, jamy ustnej i gardła. Zagrożenie to zwiększa się, gdy spożywa się alkohol w połączeniu z paleniem papierosów.

Alkohol (etanol) przekształca się w toksyczną rakotwórczą substancję zwaną aldehydem octowym, która zatruwa organizm. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem łączy nadużywanie alkoholu ze znacznym ryzykiem powstania nowotworów, a także chorób wątroby i układu krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka