O tym nie możesz zapominać. Inaczej narażasz się na raka trzustki, płuc czy jąder
Coraz więcej badań naukowych wskazuje na związek między wpływem żywności a ryzykiem zachorowania na raka. Oto lista najbardziej rakotwórczych pokarmów.
Wyroby wędliniarskie
Modyfikowane przetwory mięsne, takie jak: boczek, kiełbasy, parówki, szynki i inne wędliny szkodzą zdrowiu. Aby ich przydatność do spożycia była dłuższa, poddawane są obróbce. Przetwarza się je m.in. poprzez wędzenie, peklowanie, a także dodawanie soli i konserwantów.
Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia ogłosiła, że spożywanie przetworzonego mięsa jest rakotwórcze dla ludzi. Dwudziestu dwóch ekspertów z 10 krajów przeanalizowało ponad 800 badań.
Konkluzja jest bardzo pesymistyczna: spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa każdego dnia zwiększa ryzyko raka okrężnicy o 18 proc. To odpowiednik około czterech plastrów boczku lub jednej parówki. Podczas obróbki mięsa powstają toksyczne związki chemiczne, m.in. związki N-nitrozowe i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.
Niemyte owoce i warzywa
Brudne owoce i warzywa są zwykle zanieczyszczone pestycydami. Wyniki badań prowadzonych w Kanadzie (przez CCA) sugerują związek pestycydów z nowotworami, takimi jak chłoniak nieziarniczy, szpiczak mnogi, przewlekła białaczka limfatyczna oraz rak prostaty, jąder, trzustki, płuc, a także niektóre nowotwory skóry.
U dzieci, które regularnie spożywają niemyte owoce i warzywa, istnieje potencjalne ryzyko wystąpienia białaczki i chłoniaka nieziarniczego.
Niestety, wielu z nas wciąż popełnia ten błąd i nie myje owoców i warzyw przed zjedzeniem.
Produkty marynowane lub konserwowane solą
Produkty marynowane w mocnej solance mogą trwale uszkodzić żołądek i przewód pokarmowy - alarmują eksperci.
Zawierają one azotany, które pod wpływem mikroflory jelitowej mogą ulegać redukcji do azotynów i tlenków. W ten sposób powstają nitrozoaminy - rakotwórcze związki, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów żołądka.
Robiąc własne marynaty, kontroluj ilość użytej soli.
Produkty mączne
Częste spożywanie produktów z białej mąki prowadzi nie tylko do przybierania na wadze. Okazuje się, że proces przetwarzania ziaren powoduje utratę składników odżywczych i obniża zawartość błonnika, co może prowadzić do różnych problemów trawiennych, takich jak zaparcia.
Ponadto powstały w wyniku obróbki chemicznej alloksan jest toksycznym składnikiem powodującym cukrzycę.
Biała przetworzona mąka ma wysoki indeks glikemiczny, który szybko podnosi poziom cukru we krwi. Komórki nowotworowe żywią się głównie cukrami w krwioobiegu.
Dlatego unikaj rafinowanych węglowodanów zawartych w białej mące i białym cukrze, ponieważ mogą przyczynić się do powstania raka. Alternatywą są produkty pełnoziarniste: pieczywo, płatki zbożowe, makarony, ciastka, krakersy.
Alkohol
Picie alkoholu wiąże się z ryzykiem rozwoju wielu rodzajów raka, w tym raka piersi, okrężnicy i odbytnicy, przełyku, krtani, wątroby, jamy ustnej i gardła. Zagrożenie to zwiększa się, gdy spożywa się alkohol w połączeniu z paleniem papierosów.
Alkohol (etanol) przekształca się w toksyczną rakotwórczą substancję zwaną aldehydem octowym, która zatruwa organizm. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem łączy nadużywanie alkoholu ze znacznym ryzykiem powstania nowotworów, a także chorób wątroby i układu krążenia.