Obalamy mity na temat jajek
Jajka to często podstawowe produkty w naszej diecie. Jemy je pod różnymi postaciami: na twardo, miękko, jako jajecznicę albo omlet. Dodajemy je też do wypieków.
Jajko, po wielu latach wykluczenia przez dietetyków, zyskało na popularności i zostało na stałe wprowadzone do diety.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) możemy spożywać nawet do 10 jajek tygodniowo.
Co właściwie wiemy o jajkach? Wiele obiegowych opinii na ich temat nie ma za wiele wspólnego z rzeczywistością.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Źrenice się rozszerzają, wzrasta ciśnienie. Pierwsze zmiany już po 20 minutach
MIT: Jajka podnoszą cholesterol i nie mają wartości odżywczych
Ten mit na szczęście został obalony przez dietetyków i naukowców. Co prawda zawierają dużo cholesterolu (nawet 200 mg w samym żółtku), jednak ich spożywanie nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Dzieje się tak dlatego, że zawierają również duże ilości składników, które regulują pracę wątroby.
Jajka są też bogate w witaminy z grupy B oraz A, D, K, selen, fosfor i kwas foliowy. Co więcej, te składniki są łatwo przyswajalne, dlatego organizm może z nich efektywnie korzystać.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
MIT: Nie jedz jajek na diecie
Jajka są twoim sprzymierzeńcem, jeśli walczysz z wagą. Jedno jajko to ok. 75 kcal i mało tłuszczów nasyconych. Zawiera dużo składników odżywczych i zapewnia uczucie sytości.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej ''odchudzić'' jajko, użyj samego białka. Ma ono tylko 18 kcal. Możesz przygotować z niego omlet.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
MIT: Szara obwódka wokół żółtka to znak zepsucia
Jeśli po przekrojeniu jajka na twardo zauważysz szarą obwódkę wokół żółtka to znak, że za długo je gotowałaś. Nadaje się ono do spożycia, jednak wygląda nieestetycznie.
Jajka powinno się gotować nie dłużej niż 8-9 minut. Pamiętaj też, że nawet po wyjęciu z wrzątku, w środku nadal zachodzi proces gotowania.
Przelej jajka zimną wodą, żeby go zakończyć.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Dowiedz się więcej: Pojawia się podczas drzemki. Może być objawem choroby płuc
MIT: Zarodek kurczaka w jajku
''Biała wstążka'', którą można znaleźć w jajku, to nie zarodek kurczaka. To tzw. skrętka, czyli struktura, która utrzymuje żółtko w bezpiecznej pozycji.
Obecność skrętki świadczy o tym, że jajko jest świeże, ponieważ z czasem ulega ona zanikaniu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Ekspert wyjaśnia, czy można wyleczyć Hashimoto
MIT: Mycie jajek przed włożeniem do lodówki
Nie ma potrzeby mycia jajek przed włożeniem ich do lodówki. Jest to wręcz niewskazane. Myjąc jajko pozbawiamy je warstwy ochronnej. W ten sposób możemy też naruszyć ich skorupkę, co umożliwi dostanie się do wnętrza drobnoustrojów.
Jajka myjemy przed ich użyciem. Usuwamy bakterie i inne szkodliwe substancje, które nagromadziły się na skorupce.
Po użyciu surowych jak dokładnie myjemy też ręce i wszystkie sprzęty, które miały kontakt ze skorupką.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
MIT: Kolor skorupki ma znaczenie
Kolor skorupki zależy od genów kury. Nie ma wpływu na wartości odżywcze i jakość zawartości.
Na święta radzimy jednak wybrać jaja o jasnej skorupce. Znacznie łatwiej będzie je zafarbować.