Trwa ładowanie...

Obniża cholesterol, redukuje ciśnienie. Wystarczy 25 ml dziennie

 Patrycja Pupiec
31.10.2023 11:40
Nalewka z mandarynek ma niesamowite właściwości
Nalewka z mandarynek ma niesamowite właściwości (Getty Images)

Zachwyca aromatem, kolorem i smakiem. Dobroczynne właściwości tej nalewki ceniły nasze babcie. Pomaga redukować ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko pojawiania się stanów zapalnych, a także wzmacnia odporność. I to nie są jedyne zalety tego trunku.

spis treści

1. Chroni przed infekcją i poprawia krążenie

Nalewka z mandarynek jest źródłem jednego z najpotężniejszych antyoksydantów - rutyny. Między innymi dzięki niej ten alkoholowy napój ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia.

Mikstura poprawia funkcjonowanie układu krążenia i wzmocni odporność, dzięki czemu organizm jest lepiej zabezpieczony przed różnymi bakteriami i wirusami.

W tym napoju alkoholowym znajduje się również kwas foliowy, który pomaga utrzymać homocysteinę na właściwym poziomie. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko stanów zapalnych, które mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób przewlekłych.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Nalewka z mandarynek wpływa na obniżenie cholesterolu LDL we krwi, czyli tzw. złego cholesterolu. Można w niej znaleźć również limonen, który ma właściwości odkażające, ściągające oraz przeciwwymiotne.

2. Przepis na nalewkę z mandarynek

Do przygotowania nalewki z mandarynek potrzebne będą:

  • 4 kg mandarynek,
  • 1/2 kg cukru,
  • 400 ml spirytusu,
  • 600 ml wódki.

Przed rozpoczęciem obróbki mandarynek, ważne jest, by dokładnie umyć owoce. Na ich skórce mogą znajdować się pestycydy, dlatego warto wybierać mandarynki z upraw ekologicznych.

Po umyciu owoce dzielimy na cząstki i umieszczamy je w dużym słoju. W kolejnym kroku należy dokładnie je rozgnieść i dodać alkohol. Potem trzeba zamknąć słój i odstawić go na cztery tygodne w ciemne miejsce.

Każdego dnia należy wstrząsnąć słojem. Po miesiącu trzeba przecedzić miksturę przez gazę lub sitko, a do uzyskanego płynu dodać cukier i wymieszać.

Nalewkę trzeba odstawić na kolejne siedem dni, codziennie ją mieszając. Po tym czasie należy przelać ją do butelek i odłożyć na co najmniej trzy miesiące w chłodnym oraz ciemnym miejscu.

Wówczas nalewka będzie gotowa do spożycia. Zalecana dzienna dawka to maksymalnie 25 ml.

Trzeba jednak pamiętać, że nie istnieje bezpieczny limit spożycia alkoholu. Każda jego dawka nie jest obojętna dla zdrowia i może prowadzić do uzależnienia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze