Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Ocet balsamiczny – sekret zdrowia i urody
1 z 7Brunatne złoto
Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł głównie na stołach książąt, którzy uwielbiali jego charakterystyczny smak i aromat. Doceniony także ze względu na działanie lecznicze, był elementem wyposażenia apteczek możnowładców, wykorzystujących go głównie przy dolegliwościach żołądkowych.
Dziś wiemy na jego temat o wiele więcej. Właściwości kulinarne nie ustępują prozdrowotnym i pielęgnacyjnym. Za sprawą wymagającego, długoletniego procesu produkcyjnego, ocet balsamiczny uważany jest za cenne remedium na najróżniejsze dolegliwości.