Ocet jabłkowy odchudza? Zapytaliśmy 10 niezależnych ekspertów
Jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych jest utrata wagi. Aby to osiągnąć, ludzie stosują różne metody. Jedną z nich jest picie octu jabłkowego. Czy ten produkt faktycznie działa odchudzająco? Zapytaliśmy o to 10 niezależnych dietetyków. Wyniki naszej sondy mogą zaskakiwać.
1. Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego
W internecie możemy przeczytać mnóstwo porad, jak stracić na wadze. Od kilku lat popularną domową metodą jest picie octu jabłkowego na czczo. I chociaż nie można odmówić mu wielu prozdrowotnych właściwości, takich jak zmniejszanie poziomu glukozy we krwi czy obniżanie poziomu złego cholesterolu, to czy ma on także działanie odchudzające?
Aby się tego dowiedzieć, postanowiliśmy przeprowadzić sondę wśród niezależnych ekspertów zajmujących się odżywianiem. Każdemu z nich zadaliśmy to samo pytanie: "Czy ocet jabłkowy działa odchudzająco?".
2. Czy ocet jabłkowy działa odchudzająco?
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk: - Nie traktowałabym octu jabłkowego jako panaceum na odchudzanie. Na pewno spożywanie octu samo w sobie bez uwzględnienia zmian w trybie życia i racjonalnej diety nie przyniesie oczekiwanego efektu. Niemniej jednak jest kilka właściwości octu jabłkowego, które mogą pomóc w odchudzaniu. M.in. reguluje on poziom cukru we krwi, gdyż zwiększa wrażliwość na insulinę, co w pewnym stopniu obniża uczucie głodu i co za tym idzie pozwala ograniczyć ilość jedzenia. Ocet jabłkowy przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym zwiększa tempo przemiany materii, m.in. przez to, że po jego wypiciu wydziela się więcej soków żołądkowych. Ocet jabłkowy ma też właściwościwości odwadniające i detoksykujące, co też pośrednio sprzyja odchudzaniu.
Eliza Szyszko, dietetyk: - Ocet z uwagi na swoje właściwości prozdrowotne warto włączyć do codziennego jadłospisu, jednak w ilości 15-30 ml/dzień. Większa ilość może spowodować działania niepożądane związane z podrażnieniem przełyku oraz dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. W badaniach właśnie taka ilość octu spożywanego codziennie jako dodatek do potraw przyniosła pozytywne efekty w postaci redukcji masy ciała, obniżenia poziomu cholesterolu LDL i glukozy na czczo oraz polepszenia trawienia (ocet jabłkowy pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, co powoduje łatwiejsze trawienie białka i tłuszczów).
Jednak tak samo jak jeden produkt nie spowoduje nadwagi, tak samo dodatek octu nie sprawi, że spektakularnie schudniemy. Natomiast u osób, u których nie ma przeciwskazań do stosowania, ocet jabłkowy polepszy trawienie, zwiększy uczucie sytości po posiłku, co wiąże się z ułatwionym zrzuceniem zbędnych kilogramów.
Piotr Żeberkiewicz, dietetyk: - Ocet jabłkowy ma wiele różnych zastosowań od zakwaszenia żołądka po obniżenie cholesterolu. Nie ma natomiast żadnych wiarygodnych badań, które mówiłyby o tym, że ocet jabłkowy powoduje utratę tkanki tłuszczowej. W internecie można znaleźć informację o tym, iż reguluje poziom glukozy oraz insuliny, lecz są to bardzo małe różnice, a podstawą w utracie tkanki tłuszczowej od zawsze i na zawsze będzie dieta.
Barbara Dąbrowska, dietetyk: - Według mnie absolutnie nie ma jednego produktu, o którym można powiedzieć, że działa odchudzająco. Nie ma magicznego środka spożywczego ani suplementu diety, który mógłby to sprawić. Z tego co wiem, nie ma absolutnie żadnych badań klinicznych, które potwierdziłyby chociażby wspierajace właściwości octu jabłkowego. Podstawą odchudzania jest deficyt energetyczny i regularny ruch. Nie ma innego sposobu, żeby to przeskoczyć. Wtedy nie byłoby problemu nadwagi i otyłości na świecie.
Aleksandra Zielonka, dietetyk: - Ocet jabłkowy nie działa odchudzająco. Nie przyspiesza metabolizmu i nie przyspiesza spalania tkanki tłuszczowej. Może natomiast powodować biegunkę, co da chwilową utratę masy ciała poprzez utratę wody z organizmu.
Magdalena Dorko-Wojciechowska, trener postaw żywieniowych: - Z racji, że ocet jabłkowy mobilizuje układ pokarmowy do zwiększonej produkcji kwasu solnego i enzymów trawiennych, tym samym niejako przyspieszając metabolizm, można w uproszczeniu stwierdzić, że ma właściwości odchudzające. Przy zwiększonej ilości soku żołądkowego pokarm trawiony jest szybciej i przede wszystkim dokładniej, co sprawia, że organizm otrzymuje więcej substancji odżywczych. Jesteśmy syci, a to w konsekwencji może prowadzić do spożywania mniejszej ilości jedzenia.
Izabela Kućko, dietetyk i technolog żywności: - Odchudzanie z udziałem octu jabłkowego zawsze spotyka się z wielką aprobatą i cieszy się zadawalającymi efektami. W pierwszych etapach odchudzania ocet jabłkowy niweluje nadmiar wody wraz z towarzyszącymi jej dokuczliwymi obrzękami. Ocet wpływa na pozbycie się z organizmu toksyn i złogów, które utrudniają swobodne krążenie limfy w ciele. Ponadto ten złoty środek przyczynia się do podkręcenia metabolizmu i tempa spalania tłuszczu. Wspomaga trawienie i wydzielanie soków żołądkowych, dzięki temu pokarm nie zalega zbyt długo w żołądku. W occie jabłkowym jest też spora zawartość pektyn, które powodują, że na długo odczuwamy sytość po posiłku. Jeśli dietę niskokaloryczną wspomożemy piciem octu, tłuszcz będzie rozbijany i spalany szybciej.
Najlepszym sposobem jest rozpuszczenie dwóch łyżeczek octu jabłkowego w szklance letniej wody i picie takiej mikstury przed każdym posiłkiem. Pisząc o cudownych właściwościach octu należałoby wyjść od tego, jaki powinien być. Otóż niepasteryzowany, niefiltrowany i niepodgrzewany. Tymczasem wielu producentów oferuje ocet filtrowany oraz destylowany przez podgrzewanie. Prawdziwy, niepasteryzowany ocet jabłkowy musi być naturalnie mętny, zawiesisty i ciemny. Na jego powierzchni może pojawić się pianka, a na dnie butelki można zauważyć osad – świadczy to o jego najwyższej jakości.
Maciej Pokarowski, dietetyk: - W procesie odchudzania kluczową rolę odgrywa ujemny bilans energetyczny. Jeśli wydatek energetyczny jest wyższy niż wartość energii dostarczonej do organizmu z pożywieniem to wtedy u zdrowego człowieka powinien nastąpić spadek masy ciała.
Poszukiwanie jednego, idealnego produktu, który okazałby się bolączką na problemy z redukcją masy ciała jest bezsensowne. Nie ma na ten moment udowodnionego działania odchudzającego octu jabłkowego na organizm człowieka. Zawiera on sporą ilość polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne, nie wpływa to jednak bezpośrednio na proces odchudzania. Dodatkowo ocet to substancja silnie żrąca, która może m.in. podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego. Rozsądniejszym rozwiązaniem jest wizyta u dietetyka i zaplanowanie codziennej diety, niż poszukiwanie pseudorozwiązań, nagłaśnianych w internecie przez pseudospecjalistów.
Dorota Pietraszek-Bańka, dietetyk: - Czy ocet jabłkowy odchudza? Użyłabym raczej sformułowania "wspomaga'' odchudzanie. Najważniejsza jest zbilansowana i urozmaicona dieta. Picie octu jabłkowego pomiędzy lodami a lasagne nie pomoże nam schudnąć. Śmiało możemy dodawać powyższy napój, uprzednio rozcieńczony w wodzie, do naszej diety. Wspomaga on wydzielanie enzymów oraz detoksykację organizmu. Jednak ocet jabłkowy nie jest dla każdego. Powinny się go wystrzegać osoby z nadżerkami oraz nadkwasotą.
Ewa Sypnik-Pogorzelska, dietetyk: - Nie ma jednego cudownego produktu, który działałby odchudzająco. Taki jest fakt… a szkoda, bo cały czas szukamy szybkich i prostych rozwiązań na nadmierne kilogramy. Ocet jabłkowy, jak wiele innych produktów spożywczych, takich jak np. zielona czy czerwona herbata, może wspomagać proces odchudzania, czyli pośrednio wpływać na metabolizm, trawienie, regulujację poziomu glukozy we krwi i wydzielanie insuliny (co wpływać może na apetyt, a co za tym idzie również na masę ciała), ale nie zastąpi racjonalnej i zrównoważonej diety z obniżoną energetycznością dopasowaną do potrzeb każdego z nas oraz codziennej aktywności fizycznej. Nie ma co się oszukiwać - kilkudniowa czy nawet dłuższa kuracja octem jabłkowym niczego nie zmieni i niczego nie nauczy, a przecież ważna jest zmiana stylu życia, a nie szukanie szybkiego remedium na nadwagę, które zazwyczaj kończy się efektem jojo, frustracją i gorszym samopoczuciem. Nie polecam takiego sposobu na walkę ze zbędnymi kilogramami w swojej praktyce zawodowej. Ocet jabłkowy, podobnie jak sok z cytryny czy limonki, wykorzystuje jako przyprawę, smakowy i zdrowy dodatek do dań, ale nie jako preparat na odchudzanie.
3. Wnioski
Jak się okazuje, ocet jabłkowy nie jest magicznym środkiem na odchudzanie. Warto jednak wprowadzić wprowadzić go do jadłospisu. Z pewnością wzbogaci smak i aromat potraw. Ma on także szereg właściwości prozdrowotnych. Dobrze wpływa m.in. na pracę układu pokarmowego. Ocet jabłkowy może wspomóc proces odchudzania, ale aby schudnąć konieczna jest zbilansowana dieta i ćwiczenia fizyczne. Bez tych dwóch elementów jesteśmy skazani na porażkę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl