Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Ocet malinowy
Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do sałatek i dipów, sosów, gotowanych warzyw. Podkreśla smak potraw i nadaje im nowy smak. Wypróbuj przepis wegański na ocet malinowy, bo dzięki niemu twoja kuchnia zyska zupełnie nowy smak i aromat.
Składniki:
- 125 g malin,
- 500 ml 3% octu.
Sposób przygotowania:
Rozgnieć maliny widelcem i wymieszaj z octem. Przełóż do dużego słoja i odstaw na jedną dobę. Następnego dnia przetrzyj przez gęste sito, a następnie przecedź przez filtr do kawy. Przelej do wyparzonej wrzątkiem butelki i dobrze ją zamknij. Przechowuj w ciemnym miejscu, by ocet nie stracił koloru.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 36,3 |
Białko | 1,6 g |
Tłuszcz | 0,4 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 15,0 g |
Błonnik | 8,4 g |
Witamina C | 39,3 mg |
Witamina A | 3,8 µg |