Oczyszcza tętnice ze śmieci. Zawiera antyrakowe polifenole
Winogrona to pyszne owoce, które sprawdzą się zarówno jako dodatek do deserów, jak i przekąska. Doskonale nawadniają i zawierają całą masę witamin oraz minerałów. Jakie jeszcze korzyści płyną z ich spożywania i czy można je jeść bez ograniczeń?
1. Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania winogron
Winogron należy do jednych z najpożywniejszych owoców. Doskonale nawadnia organizm, ponieważ w 84 proc. składa się z wody. Zawiera mało sodu, cholesterolu i tłuszczu, ale znajdziemy w nim całkiem sporo cukru.
Ze spożywania winogron płynie cała masa korzyści. Pełne przeciwutleniaczy, jak witamina C oraz K, polifenole, katechiny i antocyjany, owoce zmniejszają stan zapalny w organizmie, które przyczyniają się do wielu chorób, w tym cukrzycy, raka i chorób serca.
Zawarty w nich resweratrol (szczególnie w czerwonych winogronach) chroni naczynia krwionośne i zapobiega ich uszkodzeniu. Dodatkowo oczyszcza żyły i tętnice z nadmiaru cholesterolu i toksyn oraz pomaga redukować stres oksydacyjny, co przyczynia się do poprawy zdrowia i wydłużenia życia.
2. Poprawiają zdrowie fizyczne, kondycję umysłową i wygląd
Resweratrol pomaga także zachować młodzieńczy wygląd. Poprawia stan skóry i włosów. Wspomniane przeciwutleniacze, których w winogronach występuje cała masa, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Wysoka zawartość witaminy C w winogronach wspiera odporność organizmu i wspomaga układ odpornościowy. Zawarty w nich potas korzystnie pomaga obniżyć ciśnienie i obniżyć poziom cholesterolu, a antyrakowe polifenole chronią przed miażdżycą i chorobami serca.
Dodatkowo spożywanie winogron poprawia pamięć i koncentrację. Te pyszne owoce nie tylko poprawiają nasze zdrowie fizyczne, ale również psychiczne. Co ciekawe, wspomagają też zdrowy sen, wystarczy garść owoców godzinę przed snem.
W winogronach znajduje się niewielka ilość melatoniny, czyli hormonu regulującego cykl dobowy. Doskonała przekąska na wieczór. Owoce najlepiej jest spożywać w całości, a więcej korzyści zdrowotnych płynie z tych czerwonych.
3. Jakich skutków ubocznych należy się spodziewać, gdy zjemy za dużo winogron?
Z owocami należy jednak uważać. Winogrona zawierają sporo cukru, więc nie należy z nimi przesadzać. Nadmiar owoców może też skończyć się rozstrojem żołądka ze względu na wysoką zawartość fruktozy.
Zbyt duża ilość naturalnego cukru może doprowadzić do wzdęć i gazów, a obfitość garbników może wywołać biegunkę i nudności. Przykre dolegliwości jelitowe zwykle pojawiają się, gdy naprawdę zaszalejemy z porcjami.
Warto też pamiętać, że stolec może przybrać zielonkawy kolor po spożyciu winogron. Nie ma w tym nic niepokojącego, przyczyną jest wysoka zawartość chlorofilu w winogronach, który nie zawsze jest trawiony przez układ pokarmowy.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl