Zupa ogórkowa - właściwości, przepis, inne zupy oczyszczające
Podczas wakacji zapominamy o zdrowych nawykach żywieniowych i dlatego wrzesień jest idealnym czasem na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn, które organizm wchłaniał wraz z jedzeniem. Pomoże w tym zupa ogórkowa według przepisu znanego amerykańskiego lekarza Josha Axe'a.
1. Z czego robi się zupę ogórkową?
Ogórek w większości składa się z wody. Jest niskokaloryczny i doskonale oczyszcza wątrobę. To także źródło antyoksydantów hamujących rozwój szkodliwych wolnych rodników oraz kukurbitacyny – substancji chroniącej przed nowotworami.
W jego składzie znajdziemy również witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz witaminę K i składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Zielona barwa ogórka pochodzi z chlorofili – związków barwiących, które wspomagają detoksykację. Wszystko to sprawia że jest od idealnym składnikiem zupy oczyszczającej.
Doskonałym dodatkiem do zupy ogórkowej jest awokado. Awokado, chociaż bardzo kaloryczne (160 kcal w 100 gramach), ma wiele zalet dla naszego zdrowia. Kwas oleinowy, który zawiera, optymalizuje poziom złego cholesterolu we krwi oraz niszczy komórki nowotworowe. Owoc jest bogactwem witamin A, C, E oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także duże ilości potasu i kwasu foliowego.
Zupa ogórkowa może być wzbogacona o pieprz cayenne, który naturalnie przyspiesza przemianę materii oraz ocet jabłkowy oczyszczający cały układ trawienny.
2. Przepis na zupę ogórkową
Składniki zupy ogórkowej to:
- obrany świeży ogórek,
- dojrzałe awokado,
- łyżka pokrojonej cebuli,
- łyżka oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka octu jabłkowego,
- szklanka wody,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku,
- szczypta pieprzu cayenne.
Ogórek, cebulę, oliwę, sok z cytryny, ocet i wodę mieszamy za pomocą blendera. Z awokado wyjmujemy miąższ i dodajemy go do zupy ogórkowej a nastepnie ponownie wymieszamy ją za pomocą blendera. Do tak powstałej zupy ogórkowej dosypujemy chilli w proszku i sól. Zupa ogórkowa w postaci kremu najlepiej smakuje podana na zimno podobnie jak chłodnik.
3. Zupy oczyszczające
Oprócz tej zupy ogórkowej istnieje również kilka innych zup, które równie dobrze oczyszczają organizm. Ich regularne spożywanie doskonale wpływa na takie organy jak nerki czy wątroba, których głównym zadaniem jest usuwanie toksyn z organizmu. Odkładanie się szkodliwych substancji, może być przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych.
Godnymi polecenia są między innymi:
- zupy brokułowe,
- zupy z buraczków,
- zupy z batatów,
- zupa zimowa z sokiem z cytryny i imbirem.
Lek. Josh Axe jest certyfikowanym lekarzem medycyny naturalnej oraz chiropraktyki - medycyny niekonwencjonalnej podobnej do kręgarstwa. Jest także dietetykiem. Zamiast leków, poleca swoim pacjentom zdrową żywność. W 2008 roku założył Exodus Healt Center - jedną z największych klinik medycyny funkcjonalnej na świecie.