Od 15 lat zawsze je to samo na śniadanie. Najbardziej znany dietetyk w Polsce zdradził swój sekret
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio skomponowany pierwszy posiłek doda energii, zapobiegnie napadom głodu i pomoże utrzymać zdrowy metabolizm. Zalet jest znacznie więcej pod warunkiem, że sięgniemy po odpowiednie produkty.
W tym artykule:
Zalety jedzenia śniadań
Nie każdy czuje głód tuż po przebudzeniu, jednak spożywanie śniadania jest bardzo ważne, szczególnie jeśli pragniemy utrzymać smukłą sylwetkę. Ogromny wpływ ma także dobór odpowiednich składników.
Rezygnowanie z pierwszego posiłku nadmiernie obciąża organizm, a w konsekwencji wolniej spalamy kalorie i szybciej gromadzimy tkankę tłuszczową. Jesteśmy też bardziej podatni na skoki cukru i napady głodu w ciągu dnia.
Zbilansowane śniadanie dostarczy nam energii potrzebnej do stawienia czoła obowiązkom. Jeśli w ciągu dnia sięgamy po trzy posiłki, pierwszy z nich powinien zaspokoić ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie.
Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze
Podstawa śniadania
Po jakie produkty najlepiej sięgać rano? By było szybko, smacznie i zdrowo, postaw na kanapki. Możesz przygotować je na wiele sposobów, a do wyboru masz całą masę dodatków.
Miłośnikiem kanapek od 15 lat jest Michał Wrzosek, popularny w mediach społecznościowych dietetyk. Ekspert radzi, jakie wybrać produkty, by skomponować zbilansowany posiłek. Przede wszystkim wybierz odpowiednie pieczywo.
W sklepowym koszyku dietetyka znalazł się chleb żytni. Zawiera mnóstwo błonnika, witamin i minerałów, a jednocześnie wspiera odchudzanie i zdrowie układu pokarmowego. Ma też stosunkowo niski indeks glikemiczny.
Czas na dodatki
Teraz czas na dodatki. Zdecydowanie należy zrezygnować z margaryny lub masła. Wierzch kromki można za to posmarować odrobiną naturalnego serka kanapkowego. Sprawdzi się też awokado, które jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Jako źródło białka można zastosować tutaj wędlinę, ser biały, mozzarellę light, czy np. pastę z tofu albo jajko. Podstawą tego posiłku jest duża ilość warzyw i to w dwóch warstwach.
Michał Wrzosek najczęściej sięga po rukolę, pomidory, ogórki oraz paprykę. Opcji jest jednak cała masa, więc kanapki każdego dnia można przygotować w innej wersji. Zdrowo, smacznie i dietetycznie.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.