Nieznane działanie pomidorów!
Antyoksydanty to niezastąpione składniki diety zwalczające wolne rodniki. Związki te zwiększają odporność organizmu na zakażenia i infekcje, a także chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę oraz choroby stawów. Poza przeciwutleniaczami występującymi naturalnie w organizmie (endogennymi) istnieją także antyoksydanty egzogenne, które można dostarczyć ciału wraz z dietą. Ostatnie badania naukowców hiszpańskich zidentyfikowały nowe, bogate źródło tych związków – krzak pomidora. Roślina ta zawiera substancję fenolową, która jest syntezowana w wyniku poddania stresowi biotycznemu.
1. Nowy antyoksydant
Naukowcy hiszpańscy odkryli substancję występującą w krzaku pomidora, która jest wytwarzana w liściach w związku z wystawieniem na stres biotyczny – niekorzystne działanie czynników pochodzących z przyrody ożywionej, a więc patogenów, chwastów i szkodników. Badaczom udało się zsyntetyzować tę substancję w warunkach laboratoryjnych.
Badacze wyjaśniają, że gdy roślina jest stymulowana przez bodziec stresowy, aktywuje mechanizmy zmieniające poziom niektórych związków. Te związki to m.in. substancje fenolowe wykazujące właściwości antyoksydacyjne. Jak udało się wytworzyć te związki? Podobnie jak gorączka sygnalizuje chorobę, rośliny mają swoiste sygnały alarmowe, w tym przypadku – syntezę związków chemicznych. Jeden z tych związków, dotąd nieznany, ma nadzwyczajne właściwości antyoksydacyjne. Oprócz dużej mocy, nowy antyoksydant jest łatwy i niedrogi w wytworzeniu, dlatego niedługo zostanie wprowadzony na rynek.
2. Zastosowanie nowego antyoksydantu
Niedawno wytworzony związek wykazuje 14 razy większe właściwości oksydacyjne niż tradycyjny przeciwutleniacz występujący w winie i przeciwdziałający starzeniu się komórek – rezweratrol. Dodatkowo, substancja fenolowa jest 4,5 raza silniejsza niż witamina E i 10 razy silniejsza od witaminy C.
Nowa substancja może mieć szerokie zastosowanie. Substancja fenolowa nadaje się jako konserwant w przemyśle spożywczym w związku z opóźnianiem procesu utleniania lipidów. Ten silny przeciwutleniacz może przeciwdziałać jełczeniu tłuszczy, co zwiększa jakość jedzenia. Poza tym można używać nowego przeciwutleniacza jako suplementu diety. Oczywiście jego zastosowanie nie kończy się na przemyśle spożywczym. Jak każdy antyoksydant, nowo odkryta substancja jest niezbędna w przemyśle farmaceutycznym, gdzie może znaleźć zastosowanie w leczeniu choroby wieńcowej serca i raka. Dodatkowo, można użyć jej w przemyśle petrochemicznym jako konserwant paliwa, a także w przemyśle tworzyw sztucznych, gdzie znajdzie zastosowanie w produkcji włókien, gum i geowłókniny. W tym przypadku nowy antyoksydant służyłby jako stabilizator w procesie produkcyjnym, a także utrwalacz końcowego produktu. W końcu – jako przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki –mógłby stać się składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych.