3 z 7Śliwki węgierki
Węgierki to jedne z najpopularniejszych odmian sadowniczych w Polsce. Poprawiają apetyt i korzystnie działają na trawienie. Dzięki temu, że przeciwdziałają zaparciom, chronią jelito grube przed chorobą nowotworową.
Nie wolno jednak przesadzać z ich ilością – dzięki dużej zawartości pektyn, mogą wpływać przeczyszczająco.
Błonnik i kwasy organiczne zawarte w węgierkach działają jak miotełka na przewód pokarmowy i jelita, a także gromadzący się w komórkach cholesterol i tłuszcz. Suszone śliwki, mimo że zawierają więcej kalorii (260 kcal/100 g) niż świeże owoce, mogą okazać się sprzymierzeńcem w walce z kilogramami, ponieważ przyspieszają metabolizm i dają uczucie sytości.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Pomaga na nerwicę i depresję. Wystarczy zalać wrzątkiem