6 z 7Śliwka brzoskwiniowa
Jeżeli lubisz brzoskwinie, masz w czym wybierać: wśród tych z omszałą skórką wyróżniamy właściwki i twardki, natomiast te gładkie to nektarynki i bryliony. Śliwki brzoskwiniowe mogą różnić się barwą oraz zawartością miąższu, jednak wszystkie mają podobne wartości odżywcze.
Brzoskwinie to bogate źródło błonnika oraz beta-karotenu. Zawierają również witaminy z grupy B, witaminę C oraz PP. Najlepiej jeść twarde owoce wraz ze skórką, ponieważ to w nich jest najwięcej związków odżywczych.
Brzoskwinie zawierają wapń (40 mg), magnez (10 mg) oraz żelazo (5 g), stąd też polecane są kobietom w ciąży, a także chorym na anemię, reumatyzm i nerki.
Przeczytaj również: Obniżają cukier, chronią przed zawałem. Lepsze niż drogie leki