Odtruje wątrobę. Obniży cholesterol i ciśnienie
Choć niewielkie, kryją w sobie moc minerałów i witamin, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Można po nie sięgać jako przekąskę, ale świetnie sprawdzą się również jako składnik zdrowej mikstury. Pomogą także w walce zaparciami, zgagą oraz w odtrują wątobę.
1. Cenne źródło witamin i minerałów
Woda rodzynkowa to niezwykle prosta mikstura, która zaskakuje korzyściami zdrowotnymi. Dietetyk gwiazd Kavita Devegan wskazuje na liczne korzyści, które płyną z picia tego napoju.
Ekspertka podkreśla, że woda rodzynkowa świetnie sprawdzi się jako "naturalny środek odtruwający". Jej spożywanie pomoże więc oczyścić organizm i wyeliminować z niego szkodliwe substancje, a tym samym poprawi samopoczucie.
Rodzynki są świetnym źródłem żelaza, czyli niezbędnego minerału do produkcji czerwonych krwinek. Regularne spożywanie wody rodzynkowej może przyczynić się do utrzymania zdrowego poziomu żelaza i zapobieganiu anemii.
Woda rodzynkowa jest bogata w przeciwutleniacze i inne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera m.in. witaminę A oraz witaminę E.
Rodzynki mają w sobie również niezbędne elektrolity jak magnez oraz potas, więc spożywanie z nich naparu może pomóc utrzymać właściwą równowagę płynów w organizmie, a także może poprawić wygląd skóry.
2. Ułatwi odchudzanie i zwalczy zaparcia
Devgan wskazuje, że picie wody rodzynkowej - za sprawą glukozy oraz fruktozy - to świetny sposób, by ożywić organizm oraz "wybić go" z letargu. Woda rodzynkowa zawiera również błonnik, który jest niezwykle istotny dla zdrowia jelit.
Błonnik wspiera trawienie, pomaga regulować wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Co więcej, zapewnia uczucie sytości, więc docenią go osoby, które pragną stracić kilka kilogramów.
Jedzenie rodzynek może pomóc w redukcji cholesterolu LDL, kontrolować ciśnienie tętnicze krwi i poziom glukozy, tym samym zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia.
Mikstura z wody i rodzynek może pomóc zneutralizować kwas żołądkowy. Popijając ten napój, możemy pomóc sobie z dolegliwościami charakterystycznymi dla zgagi i refluksu żołądkowo-przełykowego.
Przygotowanie wody rodzynkowej jest banalnie proste. Do jej zrobienia potrzebna jest szklanka rodzynek i cztery szklanki wody.
Jak przygotować wodę rodzynkową?
- Rodzynki należy dokładnie opłukać, by usunąć z nich wszelkie zanieczyszczenia.
- Potem należy dodać je do naczynia, dolać wodę i zostawić na noc lub minimum na osiem godzin.
- Po namoczeniu rodzynki należy zblendować, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po odcedzeniu płyn nadaje się do picia. Wodę rodzynkową można spożywać również schłodzoną.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl