Odżywia komórki rakowe. Jest na czarnej liście lekarzy
Komórki nowotworowe rozwijają się w organizmie w sposób niekontrolowany, co wymaga od nich dużej ilości energii, pozyskiwanej z glukozy. Istnieją także dowody na to, że mogą one ograniczać dostępność tej substancji dla komórkom zdrowym.
1. Wzrost aktywności komórek nowotworowych
Naukowcy z Uniwersytetu w Kolorado odkryli, że białaczka ogranicza zdolność zdrowym komórkom do wykorzystywania glukozy. To z kolei pozwala komórkom nowotworowym na pozyskanie dodatkowej "energii" niezbędnej im do rozmnażania. W kontekście białaczki, podobnie jak w sytuacji cukrzycy, kluczowym aspektem jest utrzymanie odpowiedniego poziomu insuliny. Komórki nowotworowe wykształciły dwie strategie, pozwalające im na zagarnięcie większości glukozy. Dzięki temu uzyskują więcej ''paliwa'' do namnażania się.
Komórkom rakowym zależy na tym, aby spowodować w komórkach lipidowych nadmierną ekspresję konkretnego białka, które powoduje, iż normatywne komórki tracą swą czułość na insulinę. Gdy poziom tego białka jest wysoki, potrzebne jest więcej insuliny, aby komórki mogły pobierać glukozę. U osoby cierpiącej na chorobę, dostarczenie insuliny nie jest zwiększane, co powoduje, że zdrowe komórki mają utrudniony dostęp do energii, którą dostarcza glukoza.
Białko IGFBP1, które jest odpowiedzialne za ten stan, indukuje związek między nowotworami a otyłością. Im większa liczba komórek tłuszczowych, tym wyższy poziom tego białka, co oznacza więcej glukozy dostępnej dla komórek nowotworowych. Rozwijające się nowotwory nie tylko obniżają wrażliwość zwykłych komórek na insulinę, ale również hamują produkcję tego glikoproteinowego hormonu
2. Spadek produkcji insuliny
Badania wykazały, że komórki nowotworowe mają wpływ na procesy metaboliczne w jelitach, prowadząc do znacznego zmniejszenia wytworzenia insuliny. Regulacje poziomu glukozy w ciele, odbywają się także dzięki substancjom produkowanym w jelitach przez tamtejsze bakterie.
Jedno z badań polegało na analizie mikrobiomu u zwierząt zarówno chorych na białaczkę, jak i zdrowych. Towarzyszące badaniu spostrzeżenia naoczne naukowców odkryły brak bakterii należących do rodzaju Bacteroides w jelicie zwierząt chorych. Są to mikroorganizmy odgrywające rolę w produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, korzystnych dla komórek jelitowych.
Do zadań tych komórek należy między innymi wytwarzanie inkretyn, hormonów regulujących poziom glukozy we krwi. Zaburzenia spowodowane przez białaczkę prowadzą do dysfunkcji tych hormonów - efektem jest stan, w którym stężenie glukozy we krwi jest podwyższone.
Poza tym, komórki nowotworowe wpływają na ograniczenie wytwarzania serotoniny, substancji bezpośrednio związanej z produkcją insuliny w trzustce. Takie zakłócenia wpływają na dalsze procesy metaboliczne, ograniczając dostępność glukozy dla komórek zdrowych i pozostawiając jej więcej dla komórek nowotworowych. Mechanizm ten tłumaczy również, dlaczego osoby cierpiące na nowotwory często tracą na wadze i doświadczają chronicznego zmęczenia.
3. Działania profilaktyczne
Eksperci nieprzerwanie poszukują sposobów, które mogą spowolnić rozwój komórek rakowych. W tym celu opracowali "terapię Ser-Tri", testowaną na gryzonie, która dąży do obniżenia poziomu białka IGFBP1 oraz stabilizacji poziomu insuliny.
Gryzonie leczone tą metodą żyły dłużej średnio w porównaniu do tych, które terapii nie poddano.
4. Paliwo dla komórek nowotworowych
Poziom cukru we krwi zwykle jest uzależniony od spożywania pokarmów bogatych w węglowodany oraz od konsumpcji dużych, nieregularnych porcji jedzenia.
Zwiększenie stężenia glukozy w organizmie jest najczęściej spowodowane przez:
- produkty z dużą zawartością białej mąki, jak ciasta drożdżowe, miękkie pieczywo, chleb pszenny, jasne bułki, makaron z białej mąki, biały ryż oraz drobnoziarniste kasze, na przykład kasza manna,
- słodycze, przede wszystkim gęsty lody, lekkie desery kremowe, ciasta i torty, słodkie wypieki, czekolady we wszelkich postaciach, batonów z czekoladą oraz rozmaitych cukierków,
- niektóre warzywa, takie jak groszek, kukurydza konserwowa, bób, rzepa oraz ziemniaki,
- owoce o dużej zawartości cukru, jak banany, soczyste arbuzy, melony, wszelkie owoce w puszkach oraz owoce kandyzowane lub suszone i zamoczone w syropie,
- słodkie dodatki do pieczywa, takie jak dżemy, konfitury czy marmolady,
- soki owocowe i gazowane napoje słodzone.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl