Oferta klasyczna restauracji McDonald's. Sprawdzamy, co kryją w sobie najpopularniejsze kanapki
McDonald's został założony w 1940 roku w stanie Kalifornia w USA. Pierwszą restaurację w Polsce otwarto w 1992 roku. Od tamtego czasu wiele osób przynajmniej kilka razy w tygodniu korzysta z jej oferty.
Cheeseburger, Hamburger, McRoyal, Kurczakburger i Snack Wrap to obecnie jedne z najpopularniejszych kanapek spożywanych na całym globie. Najprawdopodobniej każdy z nas przynajmniej raz w życiu je jadł. Ale co w sobie zawierają?
Wybraliśmy pięć kanapek z oferty klasycznej. Sprawdźmy, dlaczego akurat ich powinniśmy unikać.
Następną restauracją, której menu prześwietlimy, będzie Burger King.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Chroni przed udarem w upalne dni. Nie ma nic lepszego
Wartości odżywcze w kanapkach
Kryterium wyboru była zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, cukrów prostych i soli. Dlaczego?
Nasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnymi składnikami dla naszego organizmu. Nie powinny jednak dostarczać więcej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorii. Tak wynika z międzynarodowych norm.
- Nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w nadmiarze (czyli w pożywieniu fast food, gdzie mamy ich wielką koncentrację) są bardzo szkodliwe dla człowieka. Ich nadmiar przyczynia się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu, przyspiesza rozwój zmian miażdżycowych, a tym samym prowadzi do ryzyka wystąpienia chorób serca – komentuje Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyczka, autorka strony "Trenerka Zdrowej Diety".
Jak dodaje ekspertka, lekarze łączą również nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych ze wzrostem występowania nowotworów okrężnicy, gruczołu piersiowego i gruczołu krokowego.
Hamburger i cheeseburger
"Najlepszy burger pod słońcem. Plaster 100 proc. wołowiny, pikle, cebula, keczup i musztarda" - czytamy na stronie McDonald's.
Jak to wygląda w rzeczywistości? Porcja hamburgera dostarcza nam 254 kalorii. To źródło 8,8 g tłuszczów, 3,5 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 30 g węglowodanów, 6,6 g cukrów prostych i 1,3 g soli.
Jeden hamburger dostarcza nam 13 proc. RI, czyli referencyjnej wartości spożycia kalorii dla przeciętnej osoby dorosłej. Średnio powinniśmy przyjmować 2000 kcal. Kanapka to też 13 proc. dziennego zapotrzebowania na tłuszcz, 17 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych, 11 proc. węglowodanów i 21 proc. soli.
Wizyta w McDonald's zwykle nie kończy się na jednej kanapce. Dodajmy więc do tego duże frytki (22 proc. RI), sześć sztuk kurczaków McNuggets (13 proc. RI), dużą colę (11 proc. RI) i na deser McFlurry Kit Kat z polewą karmelową (22 proc. RI). Razem mamy 81 proc. RI. Dodajmy do tego kanapkę Chikker. Efekt? Dzienne zapotrzebowanie na kalorie zostaje przekroczone.
- Sól (tak samo jak cukier) nazywana jest białą śmiercią. Pewne jej ilości są nam potrzebne do zachowania zdrowia. Jednak nie może być to usprawiedliwieniem dla spożywania soli w nadmiarze - dodaje dietetyczka.
Zdaniem ekspertki, dieta Polaków jest "zbyt słona".
- Statystycznie spożywamy dwukrotnie więcej soli niż tego potrzebujemy. A jej nadmiar w naszej diecie jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Prowadzi do nadciśnienia, chorób serca czy problemów z nerkami. Powoduje, że zatrzymuje nam się woda w organizmie. Zwłaszcza latem to bardzo nieprzyjemna dolegliwość – komentuje.
"Dla serowych smakoszy. Gdy do zwykłego hamburgera dodasz ser cheddar, otrzymasz pysznego burgera, który ucieszy każde podniebienie" - tak cheeseburgera opisuje producent.
Co w nim tkwi? Porcja dostarcza 304 kalorie, 13 g tłuszczów, 6,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 30 g węglowodanów, 7,3 g cukrów prostych i 1,7 g soli.
Jeden cheeseburger daje nam 15 proc. RI na kalorie. Kanapka zapewni też 18 proc. dziennego zapotrzebowania na tłuszcze, 31 proc. na kwasy tłuszczowe nasycone, 12 proc. na węglowodany i 28 proc. na sól.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
SnackWrap i McWrap Klasyczny Chrupiący Kurczak
Idąc do McDonalda chcesz wybrać bardziej dietetyczny posiłek, więc stawiasz na tortillę? Nie polecamy SnackWrapów. To, że zamiast bułki mają cienki placek, nic nie zmienia.
"Zawinięty pszenny placek z dodatkiem kruchej sałaty, sera cheddar, z keczupem i sosem majonezowym" - czytamy na stronie.
A co w środku? 258 kcal, 11 g tłuszczów, 2,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 31 g węglowodanów i 3,5 g cukrów prostych. Do tego 1,5 g soli. Dwa SnackWrapy wystarczą, by w naszym dziennym menu znalazło się ponad pół łyżeczki soli. Dodajmy do tego 5 sztuk Chicken Stripsów i dzienne zapotrzebowanie na sól zostaje przekroczone.
SnackWrap, podobnie jak hamburger, dostarcza nam 13 proc. RI na kalorie. Jedna tortilla zapewnia też 15 proc. zapotrzebowania na tłuszcze, tyle samo na kwasy tłuszczowe nasycone, 12 proc. na węglowodany oraz 25 proc. na sól.
McWrap z klasycznym chrupiącym kurczakiem to kolejna pułapka. Porcja dostarcza nam 531 kcal, 22 g tłuszczów, 6,3 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 56 g węglowodanów, 9 g cukrów prostych i 3,3 g soli, czyli ponad pół łyżeczki.
Tortilla tego rodzaju to aż 20 proc. RI na kalorie. Jedna wystarczy, by zaopatrzyć nasz organizm w 54 proc. dziennego zapotrzebowania na sól, 31 proc. na tłuszcze, 32 proc. na kwasy tłuszczowe nasycone i 22 proc. na węglowodany. Dwa McWrapy wystarczą, by zapewnić sobie nadmiar soli w organizmie.
Do tortilli dodajmy duże frytki (22 proc. RI), dużą colę (11 proc. RI), dużego shake o smaku czekoladowym (17 proc. RI) oraz ciastko jabłkowe (13 proc. RI) i deser Lodowe Marzenie o smaku czekoladowym (18 proc. RI). Razem mamy ponad 100 proc. zalecanej normy.
- Fast food to głównie węglowodany. Jest ich znacznie więcej niż tłuszczu. Spożywanie takiej bomby wcale nie zagwarantuje nam energii na długi czas. A cukry otaczają nas z każdej strony. Nasze organizmy są od nich wręcz uzależnione – mówi ekspertka.
McRoyal i Kurczakburger
Czas na porównanie wartości odżywczych kanapek McRoyal i Kurczakburgera.
Pierwsza z nich "urzeka soczystą 100 proc. wołowiną i topionym serem cheddar" - jak możemy przeczytać w ofercie.
Porcja to 527 kcal, 28 g tłuszczów i aż 14 g kwasów tłuszczowych nasyconych. Do tego 36 g węglowodanów, 10 g cukrów prostych oraz 2,6 g soli.
Jeden McRoyal wystarczy, by zapewnić organizmowi 26 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Kanapka da nam też 40 proc. potrzebnych nam tłuszczów i aż 69 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych. Wynika z tego, że dwie kanapki McRoyal zjedzone tego samego dnia przekraczają zalecane normy.
Jak jest z Kurczakburgerem? "To niepowtarzalny sos paprykowo-pomidorowy, panierowane mięso z kurczaka i krojona sałata..." - czytamy na stronie.
W porcji mamy 333 kcal, 13 g tłuszczów, 2,6 g kwasów tłuszczowych, 36 g węglowodanów, 5,1 g cukrów prostych i 1,5 g soli.
Kanapka tego rodzaju dostarcza 15 proc. RI. Jedna wystarczy, by organizm otrzymał 29 proc. dziennego zapotrzebowania na sól, 15 proc. na tłuszcze oraz tyle samo na węglowodany.
- Nadmiar cukru połączony ze spożyciem nasyconych tłuszczów i dużą ilością soli jest bezpośrednio odpowiedzialny za otyłość. Musimy być świadomi, że dodatkowe kilogramy to nie tylko aspekt wizualny, który możemy ukryć pod luźniejszym ubraniem. To wstęp do wielu poważnych, w tym śmiertelnych, chorób – komentuje Joanna Stachowicz-Skałecka, dietetyczka.
Zobacz też: Paulina schudła 14 kilo. Dziś wygląda znakomicie
Źródła
- mcdonalds.pl/