Trwa ładowanie...

Olej palmowy to tykająca bomba z opóźnionym zapłonem. Jest w składzie setek produktów, po które sięgamy każdego dnia

 Katarzyna Grzęda-Łozicka
29.07.2020 15:50
Do Sejmu trafiła petycja o ograniczenie ilości oleju palmowego w produktach spożywczych
Do Sejmu trafiła petycja o ograniczenie ilości oleju palmowego w produktach spożywczych (iStock)

Olej palmowy jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Wchodzi w skład blisko połowy produktów dostępnych na rynku. Powód jest prosty – niskie koszty. Eksperci biją na alarm: to pozorna oszczędność, za którą konsumenci zapłacą własnym zdrowiem.

1. Olej palmowy - gdzie jest?

Badania pokazują, że niewielu z nas świadomie czyta etykiety produktów spożywczych, po które sięgamy. Badania przeprowadzone przez agencję Inquiry i firmy ITBC Communication w ubiegłym roku dowodziły, że aż 90 proc. Polaków nie zwraca uwagi na konserwanty i barwiniki obecne w żywności.

Olej palmowy jest składnikiem blisko połowy produktów spożywczych
Olej palmowy jest składnikiem blisko połowy produktów spożywczych (iStock)

Olej palmowy ze względu na niską cenę, stanowi surowiec, który jest masowo stosowany w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go w składzie bardzo wielu produktów, po które sięgamy każdego dnia: od batoników, po mrożoną pizzę.

Zobacz film: "Szkodliwy olej palmowy"
Produkty zawierające olej palmowy. Unikaj ich
Produkty zawierające olej palmowy. Unikaj ich [6 zdjęć]

Olej palmowy jest łatwo dostępny, tani i ma długi termin przydatności do spożycia. Te cechy sprawiają,

zobacz galerię

Poniżej przykładowa lista produktów, w których znajdziemy olej palmowy:

  • batoniki,

  • ciastka,

  • chipsy,

  • margaryna,

  • mrożone frytki,

  • masło orzechowe,

  • chleb.

Najgorsze jest to, że ten tłuszcz jest obecny również w wielu produktach, które podajemy dzieciom, np. w mleku modyfikowanym. To cenna wskazówka dla rodziców, żeby baczniej przyglądali się składowi żywności, którą podają swoim maluchom. To, że na produkcie jest napisane, że jest dla dzieci, niestety nie świadczy automatycznie o tym, że nie zawiera szkodliwych substancji.

"Przez osiem lat średnioroczny wzrost importu oleju palmowego wyniósł 5,3 proc. W 2017 r. 17 proc. spożycia bilansowego to olej palmowy. Łącznie spożywa się ok. 24 kg tłuszczów roślinnych na osobę rocznie. W tym mieszczą się oleje i oliwa z oliwek" – podkreśla Mariusz Dziwulski, analityk rynku spożywczego PKO BP w rozmowie z dziennikarzami Interii.

2. Olej palmowy – czy jest szkodliwy?

Tymczasem według Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywości olej palmowy to substancja, która może być toksyczna dla zdrowia. Zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się m.in. do odkładania blaszki miażdżycowej w tętnicach.

Szkodliwe właściwości oleju są uwarunkowane przede wszystkim przez proces obróbki termicznej i środki stosowane, żeby przedłużyć trwałość tego tłuszczu. Część badań jasno wskazuje na to, że związki, które wytwarzają się w czasie utwardzania oleju mają działanie rakotwórcze. Podczas procesu rafinacji oleju powstają substancje kancerogenne, takie jak: estry glicydylowe kwasów tłuszczowych (GE), 3-monochloropropandiolu (3-MCPD) i 2-monochloropropandiolu (2-MCPD).

Przeczytaj także: Czy olej palmowy powoduje raka?

To nie koniec problemów z tym rodzajem tłuszczu. Na alarm biją również ekolodzy przypominając, że tropikalne lasy są masowo wycinane, żeby pozyskać olej palmowy. Przez to swoje domy tracą m.in. orangutany, ale konsekwencje stałej ingerencji człowieka w środowisko odbijają się na nas wszystkich i są widoczne gołym okiem.

Olej palmowy jest dostarczany na światowe rynki przede wszystkim z Indonezi i Malezji.
Olej palmowy jest dostarczany na światowe rynki przede wszystkim z Indonezi i Malezji. (iStock)

Zobacz także: Czy Nutella powoduje raka?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze