Produkty zawierające olej palmowy. Unikaj ich
Olej palmowy jest łatwo dostępny, tani i ma długi termin przydatności do spożycia. Te cechy sprawiają, że jest chętnie wykorzystywany przez przemysł spożywczy.
Wokół oleju palmowego narosło wiele kontrowersji, szczególnie związanych z jego pozyskiwaniem. Według danych WWF, 1/3 powierzchni wyciętych lasów tropikalnych w Indonezji i Malezji w ciągu 10 lat, została przeznaczona pod uprawę palmy oleistej.
Powoduje to ograniczenie obszarów naturalnie zamieszkałych przez zwierzęta i przyczynia się do ich wymierania.
Olej palmowy budzi też emocje ze względu na fakt, że naukowcy spierają się co do jego wpływu na nasze zdrowie.
Czy olej palmowy jest groźny dla zdrowia? W jakich produktach można go znaleźć? Zobacz galerię
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Produkty zakazane po pięćdziesiątce. Niszczą wątrobę, osłabiają pracę mózgu
Olej palmowy surowy
Olej palmowy otrzymuje się z owoców palmy oleistej. W formie naturalnej, nieprzetworzonej ma kolor czerwono-pomarańczowy.
Swoją barwę zawdzięcza dużej ilości cennych składników, m.in. beta-karotenu.
Olej palmowy bogaty jest również w witaminy E i K oraz sterole. Mimo że składa się w 50 proc. z tłuszczów nasyconych nie jest szkodliwy dla zdrowia, jeśli spożywamy go w umiarkowanych ilościach.
Dlaczego więc słyszymy, że olej palmowy jest szkodliwy dla zdrowia? Przemysł spożywczy wykorzystuje go w zmienionej formie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Rafinowany olej palmowy
Do produkcji żywności wykorzystuje się zwykle rafinowany olej palmowy. Nie ma on żadnych właściwości odżywczych. W procesie rafinacji olej traci cenne karotenoidy i antyoksydanty i zmienia kolor na jasnożółty.
W procesie utwardzania zmienia się też postać oleju z półpłynnej na stałą. W trakcie tego zabiegu tworzą się szkodliwe tłuszcze trans. Przyczyniają się one do powstawiania i rozwoju miażdżycy, powodują problemy z sercem. Ich nadmierne spożycie może skutkować zawałem serca lub udarem mózgu.
Tłuszcze trans zawarte w utwardzonym oleju palmowym przyczyniają się też do powstawania otyłości i insulinooporności.
W jakich produktach znajdziemy utwardzony olej palmowy?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Kremy czekoladowe i sosy
**Utwardzony olej palmowy jest jednym z głównych składników kremów czekoladowych. Oprócz tego w składzie znajdziemy też mnóstwo cukru. Obie te substancje przyczyniają się do otyłości.
Utwardzony olej palmowy znajdziemy też w lodach. To dzięki niemu mają kremową konsystencję. Olej dodaje się również do czekolad, batonów i innych słodyczy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Nie jedz lodów, które mają na wierzchu szron
Margaryna
Margaryna powstaje z olejów roślinnych, m.in. oleju palmowego. Żeby uzyskać pożądaną konsystencję tłuszcze poddaje się je częściowemu utwardzeniu.
Margaryna zawiera duże ilości tłuszczów trans, które przyczyniają się do podwyższenia poziomu złego cholesterolu we krwi i tworzeniu się złogów. Nadmierne spożycie tłuszczów trans prowadzi do otyłości, cukrzycy i chorób serca.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Chleb tostowy i mrożone produkty
Chleb tostowy zwykle jest szczelnie owinięty folią i ma długi okres przydatności do spożycia.
W składzie takiego produktu znajdziemy utwardzony tłuszcz roślinny, a także białą mąkę, emulgatory i regulatory kwasowości. Podobny skład mają gotowe bułki do hamburgerów i hot-dogów oraz tortilla.
Tłuszcz palmowy znajdziemy też w mrożonkach. Dodaje się go do mrożonych warzyw, ciast, m.in. na pizzę i gotowych dań do odgrzania np. w mikrofalówce.
Przed jakimkolwiek zakupem produktu zwróć uwagę na jego skład. Olej palmowy może występować pod kilkoma postaciami: częściowo utwardzony olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, utwardzony tłuszcz palmowy. Producenci często próbują ''schować'' go w składzie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl