Trwa ładowanie...

Olej palmowy lub łój zamiast mleka. Omijaj szerokim łukiem

 Patrycja Pupiec
11.01.2024 11:21
Konserwanty, brak mleka, olej palmowy. Ser serowi nierówny
Konserwanty, brak mleka, olej palmowy. Ser serowi nierówny (Getty Images)

Wiele osób nie wyobraża sobie swojej diety bez sera. Smakosze tego produktu świetnie wiedzą, na co zwracać uwagę przy jego zakupie, ponieważ często producenci pod przykrywką nazwy oferują nam produkty, które z prawdziwym serem mają niewiele wspólnego.

spis treści

1. Konserwanty, olej palmowy - to kryje w sobie "ser"

Półki w sklepach wręcz uginają się od różnego rodzaju serów. Białe, topione, żółte, pleśniowe - każdy koneser tego produktu znajdzie z pewnością coś dla siebie. Lecz laik może doznać "serowego zawrotu głowy", myśląc, że wybiera ser, a kupując produkt seropodobny.

Choć Unia Europejska wskazuje, że serem można określać jedynie produkty, które w 100 proc. składają się z mleka, to producenci stają na głowie, by wyroby seropodobne nazywać innymi określaniami, bo wiedzą, że niewielu klientów wczytuje się w etykiety.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Dobrej jakości ser zawsze wyróżnia się ceną, ponieważ do jego produkcji potrzeba sporo litrów mleka. Nie zawiera także wielu niezdrowych dodatków, jakie mają w swoim składzie produkty seropodobne.

A często zamiast podstawowego produktu, z jakiego powinien składać się ser, mamy serwatkę albo białka mleka lub mleko w proszku. Do niektórych serów producenci dodają tłuszcze roślinne, w tym olej palmowy, czy zwierzęce, jak łój.

W wielu produktach seropodobnych można znaleźć konserwanty i inne niepotrzebne dodatki, jak cytryniany sodu, kwas cytrynowy albo azotan potasu lub sodu.

2. Jak wybrać dobry ser?

Przy kupnie każdego produktu zawsze warto zapoznać się z etykietą. Im prostszy skład, tym lepiej, dlatego należy sięgać po te sery, która mają w sobie przede wszystkim mleko. Jeśli kupujemy ser w opakowaniu, od razu mamy dostęp do etykiety, ale jeśli wybieramy produkt, który sprzedawca musi pokroić, ma obowiązek okazać jego etykietę.

Ważne jest także zwrócenie uwagi na datę ważności. Pełen niezdrowych dodatków ser, będzie miał długi okres przydatności do spożycia. Warto także wybierać produkty oznaczone WE albo PL. Oznacza to, że produkt został wyprodukowany w Polsce i podlega kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze