Olej z pestek dyni tokmagolaj
Z tłoczonych na zimno nieprażonych pestek dyni otrzymuje się zielono-brązowy olej o specyficznym orzechowym zapachu i smaku. Zawiera on, podobnie jak olej lniany, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6. Jest lekkostrawny. W austriackiej prowincji Srytria to regionalny produkt. Dodaje się tam go do nawet do lodów śmietankowych czy sernika wiedeńskiego. Wymieszany z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym sprawdzi się jako zdrowy dressing do sałatek. Nie nadaje się jednak do smażenia. Jest wrażliwy na światło i ciepło, dlatego najlepiej jest przechowywać go w lodówce nie dłużej niż trzy miesiące.
Skład oleju z pestek dyni
Jedna łyżka oleju z pestek z dyni to około 120 kalorii. Pochodzą one przede wszystkim z kwasów tłuszczowych omega-3 (kwas linolowy) i omega-6 (kwas linolenowy), których potrzebujemy w naszej codziennej diecie. W sumie stanowią one ok. 55 proc. składu oleju.
Ponadto olej z dyni zwiera ok. 35 proc. kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, potocznie zwanych omega-9, oraz ok. 10 proc. kwasów nasyconych. Znajdziemy w nim także fitosterole, witaminy z grupy B, a także witaminy A, C, D i E oraz potas, selen i cynk.
Pomoc w zapobieganiu przerostowi prostaty
Olej z pestek dyni stanowi źródło łatwo przyswajalnego cynku. Niedobór tego pierwiastka może powodować u mężczyzn dolegliwości związane z prostatą. Dlatego też, produkt ten jest zalecany w profilaktyce i pomocniczo w utrudnionym oddawaniu moczu we wczesnych stadiach przerostu gruczołu krokowego. Badania wykazały, że dieta wzbogacona o olej z pestek dyni, przyczynia się do zauważalnej redukcji objawów, związanych z łagodnym rozrostem gruczołu krokowego, nie powodując przy tym żadnych skutków ubocznych.
Ochrona serca i wzmocnienie odporności
Wysoka zawartość w oleju z pestek dyni wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w redukcji poziomu złego cholesterolu LDL. Badania pokazują, że wysoki poziom fitosteroli w diecie znacząco obniża wchłanianie szkodliwego cholesterolu i może bardzo korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka miażdżycy i chorób serca.
Dodatkowo, regularnie spożywany, wspomaga leczenie depresji i zaburzeń psychicznych. Stymuluje także układ odpornościowy.
Zwalczanie pasożytów
Pasożyty bytujące w naszym układzie pokarmowym mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie zdrowie i energię. Przyjmowany codziennie rano przed śniadaniem pomoże zwalczyć choroby pasożytnicze. Można go w tym celu stosować także u małych dzieci. Musimy jednak pamiętać, by mniej więcej godzinę po spożyciu oleju, zastosować środek przeczyszczający (np. olej rycynowy). Wówczas pasożyty zostaną wydalone przez wypróżnienie. Bez zabiegu wymuszonego i pełnego wypróżnienia pasożyty odżyją ponownie.
Wypadanie włosów, poprawa kolorytu skóry
Zwolennicy tradycyjnych metod pielęgnacji rekomendują nakładanie oleju bezpośrednio na skórę głowy, by zapobiec wypadaniu włosów. Pamiętajmy jednak, że ma on ciemną barwę, dlatego ta metoda nie jest zalecana dla blondynek. Wmasowany w końcówki, nawilży i zregeneruje włosy. Jest także polecany do pielęgnacji cery suchej, pękającej, łuszczącej. Wystarczy dodać goi do maseczki lub kremu na noc. Pomaga także walczyć z rozstępami. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające.
Olej z pestek dyni na dobry początek dnia
Jedna łyżeczka naturalnego oleju z pestek dyni, przyjmowana codziennie rano wraz z posiłkiem (np. dodana do twarożku lub sałatki) to zdrowy początek dnia. Pamiętajmy, że olej najlepiej stosować na zimno, ponieważ podgrzany traci swoje cenne właściwości.
Do leczenia problemów zdrowotnych, takich jak powiększenie prostaty, artretyzm czy zespół jelita drażliwego powinniśmyspożywać jedną łyżeczkę trzy razy dziennie. Jako alternatywę można również wybrać kapsułki z jego zawartością.