Olejek z kopru włoskiego - właściwości antynowotworowe, zastosowanie
Ma nieco ostry, ale jednocześnie słodkawy smak przypominający anyż. Na ciało działa relaksująco, na zdrowie całego organizmu – ma wpływ leczniczy. Stosować go można w każdej chorobie, choć najskuteczniej działa we wspomaganiu leczenia nowotworów. Mowa o olejku z kopru włoskiego.
1. Warzywo do zadań specjalnych
Koper włoski, zwany także fenkułem włoskim lub po prostu fenkułem, już wiele lat temu znalazł zastosowanie w medycynie. Powszechnie używa się go w zaburzeniach pracy układu pokarmowego, np. przy niestrawności. Herbatki z nasion kopru podaje się niemowlętom cierpiącym na kolki czy zaparcia. Fenkuł wykazuje także działanie wykrztuśne, dlatego można go przyjmować w przebiegu przeziębienia lub grypy.
2. Olejek zamiast nasion
Olejek z kopru włoskiego wytwarza się metodą destylacji. Aby wyprodukować 1 litr takiego olejku, należy zużyć aż 20 kilogramów nasion fenkułu. Posiada wiele właściwości terapeutycznych. Pomaga w gojeniu się ran, leczy infekcje bakteryjne, a także wspomaga terapię nowotworów.
Olejkowi z kopru włoskiego przyjrzeli się także naukowcy. Eksperci doszli do wniosku, że olejek z kopru włoskiego działa przeciwbakteryjnie, radząc sobie w wieloma szczepami bakterii. Zawiera także związki, które osłaniają otwarte rany przed zakażeniami.
3. Olejek z kopru na kolkę
Dobra wiadomość dla rodziców małych dzieci. Naukowcy z Katedry Pediatrii w Petersburgu stwierdził, że picie olejku z nasion kopru włoskiego pozwala leczyć kolki u niemowląt. Dzięki swojemu działaniu osłabiającemu skurcze, u niemowląt, które przyjmowały olejek z fenkułu, kolka występowała aż o 65 proc. rzadziej.
4. Fenkułem w raka
Koper włoski zawiera wiele silnych antyoksydantów, bardzo ważnych dla zdrowia. Naukowcy z Texas University MD Anderson Cancer Center wykazali, że szczególne właściwości przeciwzapalne ma jeden składnik fenkułu. Mowa o związku o nazwie anetol.
Substancja blokuje stany zapalne w organizmie człowieka i uniemożliwia nowotworzenie się komórek. Anetol znajduje się nie tylko w świeżym warzywie, ale również olejku, który polecany jest jako wsparcie podczas terapii onkologicznych.
5. Jak pić olejek z kopru włoskiego?
Olejek z fenkułu jest dość gęsty. Można go pić nalewając kilka kropel na łyżeczkę, a także dodawać do potraw, np. do sałatek.
Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzić, ponieważ jest dość ostry w smaku i może zdominować całe danie.