Oliwki – jedne z najzdrowszych owoców na świecie

Nie każdy przepada za charakterystycznym smakiem oliwek, jednak powodów, aby się do nich przekonać, jest przynajmniej kilka, a naukowcy ciągle dostarczają nowych. T

e niewielkie owoce, bez których kuchnia śródziemnomorska nie miałaby racji bytu, są obiektem licznych badań odsłaniających ich niezwykły wpływ na nasze zdrowie.

Zawarte w nich związki pozwalają zapobiegać wielu chorobom, także tym, które uznawane są za plagi XXI wieku. Przekonaj się, na czym polega ich niesamowite działanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie oliwek / Shutterstock

/ 4Zmniejszenie ryzyka raka

Działanie przeciwnowotworowe oliwki zawdzięczają właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Od dawna bowiem wiadomo, że uszkadzający strukturę komórek stres oksydacyjny i przewlekły stan zapalny zaliczane są do głównych czynników zwiększających ryzyko nowotworu.

Ustalono, że największą rolę oliwki odgrywają w profilaktyce raka piersi. Zawierają bowiem związki o nazwie triperteny, głównie kwas ursolowy i oleanowy, które przerywają namnażanie się chorobotwórczych komórek. Podobne działanie wykazują w przypadku raka żołądka.

Ich zdrowotne działanie polega także na ochronie nici DNA przed wspomnianym stresem oksydacyjnym, czyli stanem zaburzenia równowagi pomiędzy antyoksydantami a niebezpiecznymi wolnymi rodnikami. Najbardziej narażone są na niego osoby żyjące w ciągłym nerwowym napięciu, palące papierosy czy intensywnie aktywne fizycznie. To zwłaszcza w ich diecie nie powinno zabraknąć oliwek.

/ 4Zmniejszenie ryzyka cukrzycy

Obraz
© Zdjęcie nakłuwacza / Shutterstock

Jedną z głównych przyczyn rozwoju cukrzycy typu drugiego jest dieta bogata w tłuszcze. Wiadomo jednak, że nie wszystkie ich rodzaje działają w taki sam sposób. Zdrowiu w ogromnym stopniu sprzyjają bogato występujące w oliwkach jednonienasycone kwasy tłuszczowe, te same, które znajdują się w składzie orzechów i nasion. Związki te mogą zapobiegać nie tylko rozwojowi cukrzycy, ale i innych chorób przewlekłych.

W Hiszpanii przeprowadzono badanie, którego celem było sprawdzenie faktycznego wpływu diety śródziemnomorskiej na ryzyko rozwoju cukrzycy. 418 zdrowych ochotników podzielono na dwie grupy. W niskotłuszczowej diecie osób należących do pierwszej z nich dominowały oliwki (litr tygodniowo), w diecie pozostałych – orzechy (30 gramów dziennie).

Po siedmiu latach trwania eksperymentu okazało się, że na cukrzycę zapadło 17,9 proc. członków grupy orzechowej i jedynie 10 proc. oliwkowej. Cała grupa była zaś aż o ponad 50 proc. mniej narażona na cukrzycę niż osoby praktykujące dietę niskotłuszczową, wyłączającą obydwa składniki.

/ 4Ochrona przed udarem mózgu

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Oliwki, a dokładniej sporządzony z nich olej, zainteresowały także francuskich badaczy, którzy doszli do wniosku, że codzienne spożywanie tego produktu może uchronić nas przed zagrażającym życiu udarem. Wyniki ich eksperymentu opublikowano w znanym czasopiśmie medycznym „Neurologia”, wydawanym przez Amerykańską Akademię Neurologii.

Eksperci zebrali informacje na temat stanu zdrowia 7625 osób powyżej 65. roku życia, które nigdy nie przeszły udaru. Następnie, po przeprowadzeniu ankiety, podzielili ich na trzy grupy, zgodnie z częstotliwością korzystania przez nich z oliwy z oliwek. Po pięciu latach okazało się, że ci, którzy określili je jako „bardzo częste”, byli o 41 proc. mniej narażeni na udar niż osoby niespożywające jej w ogóle. Wyniki pozostały bez zmian po uwzględnieniu ich masy ciała, rodzaju diety czy poziomu aktywności fizycznej.

/ 4Wspomaganie pracy serca

Obraz
© Zdjęcie mężczyzny / Shutterstock

Kiedy wolne rodniki utleniają cholesterol, dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, a w tętnicach zaczynają odkładać się złogi, co może doprowadzić do zawału serca. Antyoksydacyjne składniki zawarte w oliwkach utrudniają ten proces, zapobiegając także innym, poważnym chorobom ze strony układu sercowo-naczyniowego.

Oliwki hamują dodatkowo proces starzenia się serca. Z biegiem czasu słabnie kondycja tętnic, co może wywoływać liczne problemy zdrowotne. Związki zawarte w oliwkach zmniejszają uszkodzenie śródbłonka, czyli warstwy wyściełającej ich wnętrze, dzięki której transport krwi może odbywać się bez żadnych zakłóceń. Sprzyjają także regeneracji mikrouszkodzeń, do których dochodzi u osób w podeszłym wieku.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka