Trwa ładowanie...

Olszówka (krowiak podwinięty) - występowanie, wygląd, objawy zatrucia

Olszówka to inna nazwa popularnego grzyba krowiaka podwiniętego. Jeszcze pod koniec lat osiemdziesiątych był uznawany za jadalny. Obecnie we wszystkich materiałach informacyjnych podkreśla się jego silne właściwości trujące, często prowadzące do śmierci. Nie wywołuje objawów natychmiastowo, jednakże, długotrwałe spożycie zagraża życiu i zdrowiu.

Zobacz film: "Jak bezpiecznie zbierać grzyby"

spis treści

1. Olszówka (krowiak podwinięty) - występowanie

Olszówka to grzyb, który możemy napotkać w okresie od lipca do listopada. Wybiera wilgotne i zaciemnione miejsca. Są to m.in lasy, czy torfowiska lub zarośla. Potoczna nazwa wzięła się od jej upodobania do owocowania pod olchami, ale pojawia się również w okolicach brzóz.

2. Olszówka (krowiak podwinięty) - wygląd

Okrągły kapelusz Olszówki (krowiaka podwiniętego) osiąga maksymalną średnicę 13 cm. Jest wklęsły, a jego brzegi są wyraźnie podwinięte, często pokryte gęstymi poplątanymi włoskami, tzw. kutnerkiem. Barwy kapelusza Olszówki (krowiaka podwiniętego) to m.in żółtobrązowy, czerwonobrązowy, oliwkowy, szarobrunatny.

W zależności od pogody zmienia się również powłoka kapelusza Olszówki (krowiaka podwiniętego), kiedy pada i jest wilgotno, kapelusz jest śliski, w okresie bez deszczu staje się suchy i błyszczący. Blaszki Olszówki (krowiaka podwiniętego) są gęste i cienkie. Mają barwię żółtą, lub rdzawą Trzon Olszówki (krowiaka podwiniętego) osiąga wysokość od 3 do 7 cm i grubość od 1 do 2 cm. Ma kształt walca, a barwę podobną do kapelusza. Po uszkodzeniu trzon podobnie jak miąższ grzyba brązowieje.

Olszówka (krowiak podwinięty)

Olszówka (krowiak podwinięty)

3. Olszówka (krowiak podwinięty) – objawy zatrucia

Olszówka (krowiak podwinięty) zawiera toksyczną muskarynę oraz inwolturynę. Muskaryna zaburza pracę układu nerwowego. Objawy zatrucia muskaryną w Olszówce (krowiaku podwiniętym) to zaburzenia oddychania, łzawienie, zwężenie źrenic, poty, spowolnienie akcji serca, ślinotok. Są niezwykle rzadkie i występują po 2, 3 godzina od spożycia grzyba.

Grzyb olszówka (WIDEO)
Grzyb olszówka (WIDEO)

Olszówka to popularna nazwa krowiaka podwiniętego. Jest to grzyb powodujący śmiertelne zatrucia pokarmowe....

zobacz galerię

Inwolutyna zagraża nam o wiele bardziej. W przypadku zatrucia tą toksyczną substancją odczuwamy bóle brzucha, pojawiają się nudności i wymioty, a także biegunka. Jest również niebezpieczna dla wątroby. Śmiertelny w skutkach może być zespół hemolityczny, do którego prowadzi inwolutyna. Jest to rozpad czerwonych ciałek krwi, przypominający anemię.

Powodem dla którego do niedawna uważano Olszówkę (krowiaka podwiniętego) za grzyb jadalny był sposób w jaki pojawia się alergia na inwolutynę. Uczulenie zostaje zapoczątkowane po pierwszym spożyciu Olszówki. Dopiero po kolejnych konsumpcjach pojawiają się objawy zatrucia Olszówką. Osobę, która zauważyła u siebie niepokojące objawy, należy natychmiast przewieźć do szpitala.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.