Omlet z kalafiorem
Kalafior, który jest głównym składnikiem tej zapiekanki na śniadanie lub południową przegryzkę, jest bardzo zdrowy. Doskonale nadaje się na element diety odchudzającej, ponieważ ma niską zawartość energetyczną i dużą ilość witaminy C, potasu, magnezu oraz wapnia.
Składniki:
Przygotowanie: Umyj kalafiora i rozdziel na jak najmniejsze cząstki. W misce połącz mąkę i wodę i dobrze wymieszaj. Kalafiora wrzuć do wrzącej, osolonej wody i ugotuj na miękko, potem odcedź. Poszatkuj warzywo i dodaj do miski z ciastem. Posiekaj drobno czosnek i wrzuć do miski. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Masę z kalafiorem i mąką włóż do naczynia i wsadź do piecyka na co najmniej 30 minut.
Komentarz: Związki znajdujące się w kalafiorze zwiększają zdolność wątroby do neutralizowania potencjalnie toksycznych substancji i chronią przed reumatyzmem. Ponadto kalafior to rodzaj kapusty chyba najsmaczniejszy ze wszystkich odmian.
Smacznego!
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.