Orzechy brazylijskie. Radioaktywny produkt na naszym talerzu
Promieniowanie radioaktywne najczęściej kojarzy nam się z Czarnobylem. Okazuje się jednak, że dookoła nas znajdują się przedmioty i produkty spożywcze, które również wykazują działanie promieniotwórcze. Orzechy brazylijskie są na szczycie tej listy.
1. Orzechy brazylijskie - właściwości
Bez wątpienia są doskonałym źródłem selenu. Pierwiastek ten wspomaga prawidłowe funckjonowanie tarczycy. Orzechy brazylijskie zawierają też wzmacniający kości wapń oraz pozytywnie wpływający na układ nerwowy magnez.
W tym chrupiącym przysmaku znajdziemy również potas, który obniża ciśnienie krwi, witaminę E nazywaną często witaminą młodości, a także kwas foliowy szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Orzechy brazylijskie są polecane w diecie mężczyzn starających się o dziecko, gdyż poprawiają jakość nasienia. Zwiększają sprawność i szybkość poruszania się plemników. Dodatkowo pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i zwiększają w organizmie ilość tego dobrego.
Warto jednak pamiętać, że orzechy brazylijskie są bardzo kaloryczne. 100 g orzechów brazylijskich zawiera aż 659 kalorii. Jednak nie tylko dlatego trzeba pamiętać o umiarze w ich jedzeniu.
2. Czy orzechy brazylijskie są promieniotwórcze?
Okazuje się, że orzechy brazylijskie są jednym z najbardziej promieniotwórczych produktów spożywczych, jakie możemy kupić. Jak to możliwe? Korzenia drzewa, z którego są zbierane, są bardzo długie. Dlatego też bez problemu pochłaniają duże ilości radu i baru z gleby. Jedzenie orzechów brazylijskich w małych ilościach nie będzie groźne, ale należy pamiętać, że stężenie baru i radu w tym przysmaku może sięgać nawet 0,3 proc.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.